Brčko

Blokadom puta mještani Rašljana izrazili nezadovoljstvo zbog najavljene eksploatacije drvnih sortimenata

Na ovaj način onemogućili su najavljeni izvoz trupaca zbog mogućeg devastiranja jedine saobraćajnice koja povezuje ovo selo sa ostalim mjestima u južnom dijelu Distrikta.

U okviru potpisanog sporazuma Vlade Brčko distrikta BiH sa preduzećem “Šume TK” o korištenju i održavanju puteva na području Distrikta u ponedjeljak je trebala započeti eksploatacija drvnih trupaca iz Rašljana, te mehanizacijom transportovana dalje prema Brčko distriktu.

Shodno tome, mještani mjesne zajednice Rašljani jučer su izrazili nezadovoljstvo blokadom puta na ulazu u selo, čime su onemogućili najavljeni izvoz trupaca zbog mogućeg devastiranja jedine saobraćajnice koja povezuje ovo selo sa ostalim mjestima u južnom dijelu Distrikta.

“Izražavamo nezadovoljstvo jer ovo je jedini put koji povezuje naše selo sa ostatkom grada, a koji je ionako već opterećen postojećim saobraćajem, te se bojimo da će mehanizacija koja će izvoziti drvne trupce dodatno uništiti ovu saobraćajnicu koju svakodnevno koristimo i koja nam je jedina poveznica sa susjednom Maočom”, rekao je Mujo Šabanović, predsjednik mjesne zajednice, te dodao da je ova saobraćajnica široka svega četiri metra i da ne ispunjava uslove za najavljeni transport jer bi došlo do lomljenja asfalta.

Prema njegovim riječima pomenutom saobraćajnicom svakodnevno se kreću mještani Rašljana i djeca idu u seosku školu, zbog čega će biti izložena opasnosti, s obzirom da se radi o kamionima sa prikolicama koji će uveliko napraviti pritisak na odvijanje postojećeg saobraćaja.

“Zahtjevamo od nadležnih institucija da ovaj problem riješe u što kraćem roku i pokažu empatiju prema nama i da nas zaštite”, dodao je Šabanović.

Bahrija Kovačević, mještanin Rašljana i jedan od nezadovoljnih građana istakao je da isječene balvane izvlače riječnim koritom do mjesta utovara, zbog čega dolazi do zamućivanja rijeke koju koriste mještani ovog sela za navodnjavanje poljoprivrednih zemljišta i napajanje stoke.

“Oko 30 posto naših mještana nema vodu za piće i poražavajuće je da nam ovaj prirodni resurs koji nam je neophodan bude uništen na ovaj način”, kazao je Kovačević.

Nezadoljne građane Rašljana posjetili su i nadležni iz Podododjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, te saslušali njihove probleme i podsjetili na potpisani sporazum brčanske Vlade i preduzeća “Šume TK” o održavanju nekategorisanih puteva koji se koriste za izvod drvnih sortimenata.

“Imamo koordinaciono tijelo sastavljeno od predstavnika JP “Putevi Brčko”, Odjeljenja za javne poslove i Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu kojima ćemo prenijeti zahtjeve mještana, a sporazum je definisan tako da se svi problemi i nesuglasice rješavaju sporazumno”, rekla je Ljiljana Zenunović, šefica Pododjeljenja za šumarstvo i vodoprivredu, te dodala da će sa ovim problemom biti upoznati i svi nadležni u Vladi Brčko distrikta.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!