Brčko

U Brčkom kupci nezadovoljni prodajnom, a prodavci otkupnom cijenom mesa

Anketa u mesnicama i gradskoj pijaci u Brčkom pokazala je da broj kupaca mesa i mesnih prerađevina opada, dok su s druge strane prodavci mesa nezadovoljni otkupnim cijenama mesa, tako da su neke mesnice već zatvorene, a neke su pred zatvaranjem.

Trenutno je u Brčkom cijena kilograma junećeg mesa 20 KM, dok je svinjetina bez kosti 12 KM. Kod suhomesnatih proizvoda  kilogram slanine je 20 KM, kobasica 22 KM, suha rebra 11 KM, dok su čvarci 20 KM po kilogramu. Uočljiva je činjenica da građani Brčko distrikta, kao i iz bližeg i daljeg okruženja, meso kupuju manje nego ranije, dok se neki od građana ovim proizvodima snabdijevaju na selu.

Cijene svih suhomesnatih proizvoda na pijaci u gradu identične su onima u mesarama u Brčko distriktu. Kilogram očišćene piletine koja u nabavi iznosi pet, na pijaci je sedam KM.

I prodavci mesa na pijaci žale se na manji promet mesa i suhomestnatih proizvoda nego ranije, mada ljudi u Brčkom i dalje, u skladu sa svojim kućnim budžetom, kupuju sve vrste mesa i mesnih proizvoda.Ono što zabrinjava i kupce i prodavce mesa i suhomesnatih proizvoda je činjenica da će cijene mesa i proizvoda od mesa, koje su već poprilično visoke u odnosu na primanja većine građana, u narednom periodu ponovo biti povećane.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!