RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Милић: Владавина права и општи интерес морају бити примарни циљ свима нама

Градоначелник Брчко дистрикта Синиша Милић је на традиционалној годишњој конференцији сумирао рад Владе Брчко дистрикта у 2019. години оцијенивши да је година на измаку била задовољавајућа.

Он је истакао да је у овој години, поред донесених важних закона као што је Закон о раду и Закон о фискализацији, донесено много других закона, који ће створити потребан правни оквир и за наредну годину.

“Поменућу Закон о фискализацији, а самим тим и званични почетак фискализације на простору Брчког. Донесен је и нови Закон о раду, као један од најважнијих сегмената у реформској агенди. Новим Законом о буџету ми смо се опредијелили да буџет за 2020. годину разматрамо и усвојимо по новом закону, међутим највећим дијелом буџетски календар је прошао, тако да ће се тек наредни буџети у правом смислу припремати по новим прописима. Нови закон предвиђа програмско буџетирање и увођење реда када је у питању пренос капиталног буџета. Заједно са Законом о удружењима и фондацијама, који је у припреми, нови Закон о буџету увешће више реда и у процес додјеле грантовских средстава, што је био проблем свих претходних Влада”, додао је Милић.

Он је истакао као веома значајне Закон о професионалној рехабилитацији, оспособљавању и запошљавању лица са инвлидитетом као и дуго очекивани Закон о заштити права припадника националних мањина, који су у припреми.

Градоначелник се дотакао и запошљавања, као и реализације капиталног буџета.

„У Брчком тренутно има 17.900 запослених лица, у односу на 2016. годину то је повећање за 13 % и највећи број запослених од оснивања дистрикта. Такође, важно је напоменути да је буџет за протекле три године реализован са 38 % што је значајно будући да се увијек јављају проблеми са реализацијом капиталног буџета“, истакао је Милић.

Милић је набројао најзначајније пројекте, те додао да је изградња обилазнице дефинитивно пројекат који је обиљежио годину.

„Завршени су радови и стављена је у функцију зграда Полиције. Ових дана је нова зграда добила употребну дозволу, а припадници Полиције су кренули у пресељење. Завршени су радови на изградњи наставка Булевара мира, а при крају је одабир извођача за измјештање фонтане у центру града. У фази смо доношења одлуке о одабиру онога ко ће извршити процјену досадашњих радова на градском стадиону, након чега слиједи израда идејног пројекта за завршетак западне трибине и друге неопходне радове који ће ставити у функцију овај стадион. Када је у питању мултифункционална дворана са затвореним базеном, у јануару нас очекује отварање понуда за наградни конкурс за израду идејног архитектонског рјешења и након тога слиједи израда пројекта. Највећи капитални пројекат који је окончан у овој години јесте изградња обилазнице, што је највриједнији инфраструктурни пројекат који је растеретио саобраћај у граду”, рекао је Милић.

Он је додао да је важно истаћи да је у овој години ријешен проблем уклањања несанитарне депоније у насељу Илићка потписивањем уговора са регионалном депонијом “Црни врх” на четири године у вриједности од 3.000.000 КМ.

Подсјетио је на традиционалне манифестације и активности које су одржане и током ове године попут Позоришних сусрета, Сајма привреде, Бизнис форума.

“Од ове године смо успоставили нову манифестацију у зимском периоду “Чари зиме у Брчком”. Наша жеља је била да употпунимо календар догађаја и што више људи изведемо на градски трг јер је било доста приговора од стране грађана да нема довољно садржаја у граду”, закључио је Милић.

Он је додао да би свима требао бити интерес општи, а не појединачни циљ.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Влада усвојила закључак о покретању екстерног стручног надзора над „Здравственим центром“

Radio Brčko

Градоначелник Милић са руководством фирме „Термоелектро“ о побољшању пословног амбијента у Брчком

Radio Brčko

Милић: 2020. биће година развојне шансе Брчко дистрикта

Radio Brčko