RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Podjela humanitarnih paketa 27. i 30. septembra

Crveni krst Brčko distrikta BiH 27. septembra ove godine izvršit će petu po redu podjelu humanitarnih paketa osobama ugroženim od poplava, dok će podjela za one koji na ovaj datum ne preuzmu paket biti organizovana 30. ovog mjeseca.

„Na osnovu spiska iz Centra za socijalni rad pakujemo do 600 paketa, odnosno pakete za oko 1.500 osoba. Paket će kao i do sada sadržavati osnovne prehrambene namirnice, a uz njega ide i paket higijenskih potrepština, što ukupno iznosi negdje oko 40 kilograma po porodici“, istakao je Denis Šehanović sekretar brčanskog crvenog krsta.

Kada je riječ o zalihama, Šehanović je istakao da ih ima dovoljno za ovu podjelu, naglasivši da ima previše polovne odjeće, te da je jako teško organizovati njenu podjelu.

„Uvijek nam se pojavljuju jedni te isti ljudi na tim podjelama i postavlja se pitanje šta se s tim dešava. Razmišljali smo, s obzirom da se radi čak o oko 50 tona odjeće spakovane u velike vreće, da ćemo možda ići u neku licitaciju, odnosno prodaju te odjeće, platiti PDV i za te novce kupiti hranu ili šta je potrebno. Ali prvo moramo dobiti sva potrebna odobrenja ako budemo ulazili u tu priču, a mislim da je i ovo bolje rješenje nego ostaviti da ta odjeća propada“, kazao je Šehanović.

Još je istakao da je donacija namještaja iz Turske proslijeđena Vladinom Odjelu za raseljene i izbjegle osobe, dok su agregati, isušivači, pumpe i čizme proslijeđeni Odjelu za javnu sigurnost, a sve što je vezano za sjetvu kao što su sjemena i sl. Odjelu za poljoprivredu.

„Htjeli smo dobru koordinaciju i uvjeren sam da smo to napravili dobro“, dodao je Šehanović.

Kada je riječ o udruženjima u sklopu koordinacionog tijela za podjelu humanitarne pomoći, Mustafa Ibrišimović, predsjednik Humanitarnog dobrotvornog društva građana Bošnjaka Merhamet- Brčko Distrikt BiH, kazao je da je ova organizacija prije mjesec dana Crvenom krstu dala oko šest tona pomoći, da uskoro očekuju novu donaciju i da će nastaviti sa podjelom ugroženim od poplava dok bude postojalo koordinaciono tijelo.

Veselko Župarić, u ime brčanskog Caritasa rekao je da ova organizacija i dalje dva puta sedmično ugroženima dijeli hranu i higijenske potrepštine, te da će sa tim nastaviti sve dok ima potreba.

A predsjednica „Kola srpskih sestara“ Brčko distrikta Slavojka Iljić, istakla je da je posljednja aktivnost ovog udruženja bila podjela donacije iz Kanade mještanima iz Vučilovca i Krepšića.

PAKETI1

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.