RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Saopćenje za javnost iz Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH zaključilo je sporazum o priznanju krivnje sa N.T. (30),  kojeg je prethodno optužilo da je u porodičnoj kući  uzgajao trinaest stabljika opojne droge marihuana. Na osnovu ovog sporazuma nadležni sud u Distriktu izrekao je optuženom kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca i mjeru oduzimanja opojne droge.

Optužnicom podignutom prije dva mjeseca Tužilaštvo Distrikta optužilo je N.T. da je u porodičnoj kući u Brki, kod Brčkog,  izradio mini fabrikaciju za uzgoj marihuane tako što je na tavanu kuće instalirao opremu za stvaranje i održavanje mikroklimatskih uslova pogodnih za njenu proizvodnju.  Optuženom je stavljeno na teret da je u  dijelu tavanskog prostora, koji je opremio tajmerom za mjerenje vlažnosti zraka i temperature, ventilatorom i drugom opremom,  podigao zasad sa ukupno trinaest stabljika Indijske konoplje.

Prije nego je glavni pretres u ovoj krivičnoj stvari otpočeo optuženi je sporazumom sa Tužilaštvom priznao da je pod okolnostima opisanim u optužnici izvršio krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga ( iz člana 232. stav (1) Krivičnog zakona Brčko Distrikta BiH). Istovremeno optuženi je prihvatio kaznu zatvora u trajanju od tri mjeseca i mjeru oduzimanja predmeta nastalih izvršenjem krivičnog djela, kao sankcije koje su mu odmjerene u skladu sa kaznenom politikom sudova Brčko Distrikta.

 Izricanjem ugovorene kazne od strane  Osnovnog suda pravomoćna  presuda u ovom  predmetu donesena je nakon dva mjeseca od podizanja optužnice, te nešto više od četiri mjeseca računajući od kad je otvaranjem istrage započeto krivično gonjenje. Na ovaj način cjelovit krivični postupak okončan je u kratkom vremenskom periodu uz znatne uštede u troškovima koji su uobičajeno povezani sa vođenjem glavnog pretresa.

 

                         

                                                                                                                                                                                                                                ZAMJENIK GLAVNOG TUŽIOCA

                                                                                        GOJKO STJEPANOVIĆ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.