RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Odjel za komunalne poslove ima najviše nerealizovanih kapitalnih projekata

Odjel za komunalne poslove brčanske Vlade ima ukupno nerealizovanih oko 22 miliona maraka kapitalnog budžeta za projekte iz protekle tri godine, izjavio je Sead Šadić šef ovog odjela.

„S tim da je oko pet miliona iz 2012. godine, sedam iz 2013. godine i devet iz 2014.godine. Nakon usvajanja budžeta pokrećemo proceduru za sve te projekte, kojih ima trenutno oko 700, vrijednosti od 3.000 do četiri miliona maraka“, istakao je Šadić.

Govoreći o razlozima nerealizovanja kapitalnog budžeta, dodao je da pored činjenice da je potrebno oko 300 dana da bi se ispoštovale sve potrebne procedure za realizaciju projekta, problem predstavlja i nedostatak kadra, te da su i ovogodišnje poplave i promjene šefova ovog odjela, usporile rad generalno svih institucija, pa tako i samog Odjela za komunalne poslove.

Prema njegovim riječima, trenutno se privodi kraju priprema dokumentacije za osam bunara, te se radi priprema dokumentacije za izgradnju elektro-energetskih objekata vrijednosti oko milion i po maraka.

„Kada je riječ o seoskom vodovodu provodimo aktivnost izgradnje vodovodne mreže, ali isto tako postoje problemi u pojedinim mjesnim zajednicama gdje vodovodima upravljaju mjesne zajednice ili neka registrovana preduzeća koja se ne ophode domaćinski. Prema zaključku Vlade mi tu tražimo rješenje na koji način ćemo se kao Odjel uključiti. Drugi jako bitan problem je izgradnja transportnog cjevovoda, jer proteklih godina imamo ozbiljne probleme po pitanju vodosnadbijevanja fizičkih, pravnih ali i institucija Distrikta.To pod hitno moramo riješiti“, kazao je Šadić.

On je dodao da vjeruje da će se prema zacrtanom planu i realizirati jedan dio aktivnosti, te da će se ovaj period kraja građevinske sezone iskoristiti za dobijanje svih potrebnih dozvola za prioritetne projekte.

„Optimista sam, da ove projekte koje smo planirali, moramo i vjerujem da ćemo ih završiti. Vjerujem da ćemo u narednom periodu pokrenuti intenzivnije radove. Svaki naš projekat nam je prioritet kada je riječ o vodosnadbijevanju građana na cijelom području Brčko distrikta BiH“, istakao je Šadić.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.