RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Od početka koronavirusa na Zavodu za zapošljavanje evidentirano još 220 ljudi

Otkako je na području Brčko distrikta proglašeno izvanredno stanje prouzrokovano pojavom koronavirusa, naredbom Kriznog stožera mnogim djelatnostima je ograničen rad, što je dovelo do povećanog broja prekida radnog odnosa. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje, oko 220 ljudi ostalo je bez posla, te su se prijavili na Zavod.

Direktor Zavoda Vlado Jevtić istaknuo je kako od njih 220 koji su se nakon prekida radnog odnosa prijavili na Zavod za zapošljavanje, 80 onih kojima poslodavci nisu produžili radni odnos, 70 ih je dobilo otkaz zbog ekonomskih razloga ili kao tehnološki višak, dok su preostali svojevoljno ili sporazumno otkazali ugovor o radu. Najviše je osoba sa srednjom stručnom spremom, prvenstveno iz sektora trgovine.

Jevtić je pojasnio kako osobe koje se prijavljuju na Zavod za zapošljavanje mogu ostvariti pojedine benefite, ali samo ukoliko im je poslodavac dao otkaz ili nije produžio ugovor o radu zbog ekonomskih problema u firmi.

„Prilikom prijave na Zavod za zapošljavanje, nezaposlene osobe imaju pravo na novčanu naknadu i na besplatno zdravstveno osiguranje, te eventualno pravo na dječji doplatak ukoliko ispunjavaju uvjete. Pravo na novčanu naknadu nezaposlena osoba može da ostvaruje minimalno tri mjeseca, a najviše 12 mjeseci, u zavisnosti od toga koliko ima radnog staža i da li je ranije koristila novčanu naknadu“, rekao je Jevtić.

Dodao je kako se iznos novčane naknade kreće od 200 do maksimalno 920 KM, odnosno do iznosa prosječne mjesečne neto plaće u Brčko distriktu.

On je naveo i to da će se prema trenutnim pokazateljima, ukoliko ne dođe do većeg porasta nezaposlenih, Zavod uspjeti nositi s posljedicama priliva nezaposlenih osoba.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Raspisan Javni poziv za teže zapošljive osobe

Gorana Antić

Brčko: Uskoro raspisivanje javnog poziva za učešće u Projektu samozapošljavanja

Mirsad Arnautović

Brčko: Započele edukacije za osobe koje su se prijavile na Program samozapošljavanja u poljoprivredi za 2022. godinu

Gorana Antić