RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Nastavljeni radovi na izgradnji ustave

Dolaskom lijepog vremena prije nekoliko dana stekli su se uslovi za nastavak radova na na izgradnji gravitacione ustave u Vučilovcu, tako da za par dana više neće postojati opasnost ukoliko Sava nadođe, izjavio je Dževdet Šahović šef Odjela za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Vlade Brčko distrikta BiH.

„U posljednjih nekoliko dana radi se do navečer, čak i vikendima. Već se vrši zatrpavanje određenog dijela koji je izbetoniran i napravljen za ustavu, a bili su i pregovori za izgradnju četiri željezna zaftivača za zatvaranje izlaza, čija će cijena biti oko 130. 000 maraka. Rok za njihovu isporuku je od 60 do 90 dana, i dok ne stignu ustava se može uspostaviti kao brana iako ne bi bila u funkciji, ali bi bila u funkciji odbrane od poplava u Vučilovcu. Potpuno sam zadovoljan kvalitetom i količinom urađenog posla do sada“, dodao je Šahović.

Prema njegovim riječima, što se tiče osnovnih građevinskih radova, ustava bi trebala biti završena za najviše mjesec dana, kao i izgrađen stabilni put koji će prolaziti kraj ustave kako bi se ukinuo alternativni.

Šahović je istakao da će izgradnja same ustave koštati oko milion i 100.000 maraka.

„Koristili smo sredstva iz rezerve, a dio je obezbijeđen iz kredita Međunarodne zajednice. Danas smo aplicirali Međunarodnoj zajednici i za rekonstrukciju nasipa u čitavoj dužini od Krepšića do Kopanica, koja iznosi 9.650 metara. Imamo izrađenu svu potrebnu dokumentaciju, te dobrenje za građenje. Tu nam je već praktično obećano da ćemo od Međunarodne zajednice kao donaciju dobiti oko tri miliona maraka. Do sada smo ulagali dio svojih sredstava, i sada ulažemo, negdje oko 900.000 maraka.Tako sa tom donacijom i još možda malo kredita bili bi u stanju da kompletan nasip koji prolazi kroz teritoriju Brčko distrikta rekonstruišemo po standardima, da bi bio bezbijedan od bilo kakvog mogućeg nadolaska Save u ekstremnim količinama i nivoima kao što je to sada bio slučaj“, pojasnio je Šahović.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.