RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Takmiče se samo osnovci i to samo na lokalnom nivou

Pedagoška institucija Brčko distrikta BiH organizuje takmičenja iz znanja i vještina samo za učenike na nivou brčanskih osnovnih škola iz skoro svih oblasti.

Međutim, prema riječima Slobodana Ristića direktora ove institucije, planira se i prijedlog takmičenja učenika srednjih škola, ali samo iz oblasti koje su zajedničke ovim školama jer su tri škole stručne, a jedna opšta.

„Ove godine još nismo utvrdili kalendar takmičenja za sdrednje škole.Tu imamo problem da ne možemo obuhvatiti sve nastavne predmete jer u stručnim školama učenici izučavaju jedne oblasti, a u Gimnaziji druge. Nemoguće je da se oni takmiče ali ćemo pripremiti oblasti iz kojih mogu, kao što je Sportska kultura, Demokratija i ljudska prava ili iz maternjih jezika“, pojasnio je Ristić.

Kada je riječ o državnim takmičenjima, Ristić je dodao da s obzirom na složenost BiH kao države, vrlo malo učenika idu na njih.

„Najbolji koji dobiju priznanja bi eventualno trebali na kraju da idu na državno, ili takmičenje u entitetima ili kantonima. Bilo je pokušaja ali to slabo ide zbog složenosti BiH i specifičnosti Brčko Distrikta. Jer bi onda ako idemo u Sarajevo trebali ići i na takmičenja u Banja Luku, Mostar. Ustvari na nivou BiH se organizuje vrlo malo takmičenja, pretežno su ona na nivou kantona ili nivou entiteta“, naglasio je Ristić.

Još je dodao da je Pedagoška institucija imala usmenu ponudu od Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva, koji ima odjeljenje u Brčkom, da oni organizuju takmičenje učenika brčanskih škola iz matematike.

Kako je kazao Ristić, šef Odjela za obrazovanje brčanske Vlade je saglasan sa ovom ponudom, ali se mora ući u proceduru, odnosno ovaj fakultet bi trebao da predloži propozicije takmičenja.

„Naši nastavnici matematike mogu organizovati međurazredno i međuškolsko takmičenje, ali nemamo kapacitet da organizujemo ovakvo predloženo takmičenje. Ustvari Prirodno-matematičkog fakulteta iz Sarajeva, koliko sam shvatio, žele svoje profesore sa fakulteta da uključe u takmičenje učenika srednjih škola. Smatramo da bi to bilo dobro jer bi na ovaj način učenici srednjih škola možda mogli biti motivisani, u smislu da oni sa najboljim rezultatima imaju mogućnost da ne polažu prijemni ispit za upis na fakultet ili eventualno da ih se stipendira “, dodao je Ristić.

Izvor fotografije:2gmnazija.edu.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.