RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Policija Brčko distrikta nizom aktivnosti obilježava Europski dan borbe protiv trgovine ljudima

Povodom obilježavanja Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima Policija distrikta Brčko BiH će danas i sutra kroz predavanja i promotivni materijal ukazivati građanima na problem trgovine ljudima koji je prisutan u našem društvu.

Halid Emkić glasnogovornik Policije Brčko distrikta je istakao važnost podizanja svijesti da takve informacije , odnosno informacije o trgovini ljudima prijave. Bitno je istaći , navodi Emkić ,da je trgovina ljudima dosta zastupljena na području BiH, susjednim zemljama kao i zemljama Europe.

Policija Brčko distrikta je krajem prošle godine podnjela jedno izvješće Tužiteljstvu distrikta Brčko za počinjeno krivično djelo trgovine ljudima protiv dvije osobe koje su radno eksploatirale jednu cijelu obitelj, i taj postupak je na sudu.

Ono što je prisutno na našim prostorima je i prosijačenje koje je jedan od vidova trgovine ljudima , i Policija distrikta poduzima opsežne mjere i sankcioniramo takva ponašanja , tako da je Policija u 2014 godini , za prvih 9 mjeseci podnjela 169 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka za osobe koje prosijače.

Policija je danas podjelila jedan broj letaka, polijepila jedan broj plakata koji ukazuju na problem trgovine ljudima. Policijski istražitelji za krivična djela informatičkog i drugih oblika krininaliteta Policije distrikta brčko danas vrše predavanje u Ekonomskoj školi Brčko na kojim iznose određene pokazatelje na koji način se mogu vršiti krivična djela trgovine ljudima, a ona su svakako zastupljena putem Interneta i fejsbuka i upravo je ova školska populacija najviše zastupljena na Internetu , gdje mogu biti na različite načine vrbovana i uključena u ovakva krivična djela.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.