RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Galibu Hodžiću i Nijazu Hadžicu presuđeno za ratni zločin

Zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima tročlano sudsko vijeće kojim je predsjedavao sudija Nijazija Kalender izreklo je prvostepenu presudu Galibu Hodžiću, zvanom Gale u trajanju od tri godine , a Nijazu Hadžiću kaznu u trajanju od 12 mjeseci zatvora.

Galib Hodžić koji je bio kriminalistički inspektor u policijskoj stanici u Gornjem Rahiću, proglašen je krivim što je nakon akcije zauzimanja bukvičkog platoa u septrembru 1992. godine premlaćivao, nečovječno postupao i nanosio teške tjelesne povrede srpskim civilima iz Bukvika i okolnih sela, ali i zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

On je za počinjene zločine nad civilnim stanovnicima dobio zatvorsku kaznu u trajanju od 17 mjeseci, a za zločine nad ratnim zarobljenicima 22 mjeseca, što mu je pretvoreno u jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine.

Nijaz Hadžić, kao pripadnik Vojne policije 108. brigade Hrvatskog vijeća odbrane proglašen je krivim da je počinio zločine nad srpskim zarobljenicima za šta je dobio kaznu zatvora u trajanju od 12 mjeseci.

Dvadeset srpskih civila i ratnih zarobljenika koji se pominju u optužnici protiv Hodžića i Hadžića, današnjom presudom upućeni su da u parničnom postupku traže nadoknadu štete.

Pored velikog broja novinarskih ekipa, izricanju presude prisustvovao je veliki broj oštećenih Bukvičana, ali i rodbine i prijatelja danas osuđenih Hodžića i Hadžića koji u roku od 15 dana mogu podnijeti žalbu Apelacionom sudu Brčko distrikta BiH na današnju presudu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.