RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) u Brčkom proslavio svoju krsnu slavu Mitrovdan

Udruženje veterana Boračke organizacije Republike Srpske (BORS) u Brčkom, danas je proslavio svoju krsnu slavu svetog velikomučenika Dimitrija – Mitrovdan.
Obilježavanje krsne slave pred brojnim okupljenim započelo je polaganjem vijenaca i služenjem parastosa kod Spomenika Srpskim braniocima Brčkog.

Živan Ilić predsjenik BORS-a u Brčkom je istakao da je ovo prilika da se sjete svojih poginulih boraca , da obave  Parastos, slome slavski kolač kako dolikuje svakom srpskom domaćinstvu.

On je istakao da je kroz ovu organizaciju prošlo preko 7000 boraca , dok je ranjenih boraca oko 3500, i da je ovo  jedina boračka organizacija koja je u sastavu grada , koja je izuzeta  iz ustavno-pravnog poretka Republike Srpske , koja funkcionira na specifičan način , kao i sam Distrikt što je specifičan.

Stambeno zbrinjavanj RVI i porodica poginulih boraca je gotovo u potpunosti završeno , dok je najteže stanje kod demobiliziranih boraca , iako se pomiče svake godine na bolje , nismo zadovoljni kazao je još Živan Ilić.

Unatoč toj specifičnosti , kaže Ilić radimo na  boračkim pravima ., i na samom zakonu radimo punih 6 godina i na žalost nikada ga nuismo usvojili.

Slavlje u povodu Mitrovdana nastavljeno je  lomljenjem slavskog kolača i svečanim ručkom u hotelu Jelena.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.