RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

TUŽBA PROTIV AUTORA “PEPE PRASE”

Italijanka Gabrijela Kapra tuži autore popularnog crtanog filma “Pepa Prase” i potražuje odštetu jer se u jednoj od epizoda pojavljuje lik koze sa njenim imenom i prezimenom.
Kapra /40/ traži odštetu od 100.000 evra od studija “Estli Bejker Dejvis” jer neprestano dobija pogrdne komentare povezane sa crtanim filmom.

Prema njenim riječima, život joj je postao “crtani film” jer je kolege i prijatelji neprestano zadirkuju.

“Pepa Prase” je djelo produkcije “Estli Bejker Dejvis”, koje je prodato na 180 teritorija širom svijeta.

U Italiji je “Pepa” sve popularnija, a u Lombardiji je otvoren tematski zabavni park posvećen ovom animiranom liku.

Međutim, problem je nastao sa epizodom “Odmor na suncu”, tokom koje Pepina porodica odlazi na odmor u malo italijansko selo, gdje se susreće sa lokalnom porodicom koza.

“Pepa” se sprijatelji sa likom po imenu “Gabrijela Kapra” – a italijanska riječ za kozu je “kapra”.

Predstavnici Nacionalne fondacije potrošača potvrdili su britanskom “Dejli telegrafu” da je pokrenuta parnica protiv tvoraca “Pepe” i ističu da zakon u Italiji obezbjeđuje posebnu zaštitu za krštena ili porodična imena, zbog čega se u brojnim televizijskim dramama i serijama često navodi da je “svaka sličnost sa stvarnim činjenicama ili osobama slučajna.

Oni naglašavaju da je očigledno da su producenti “Pepe” to previdjeli i da treba da odgovaraju jer nisu zaštitili privatnost ili dobro ime gospođe Gabrijele Kapre, “koja obavlja ozbiljnu dužnost sa brojnim odgovornostima, a sada je meta podsmjeha u javnosti”.

Izvor: SRNA

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.