RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Sivi kitovi u Pacifiku izumiru zbog manjka plijena

Manjak plijena i zagrijavanje Arktika prijeti sivim kitovima, a ovaj ekološki problem je uočljiv duž zapadne obale Meksika, SAD-a i Kanade. Sve je počelo 2019. godine, a zabilježeno je 378 uginulih sivih kitova koji su pripadali populaciju istočnog dijela Sjevernog Pacifika. Mnogo veći broj je onih koji nisu registrovani, dok su mnogi sivi kitovi pronađeni u veoma teškom stanju.

Sivi kitovi su iscrpljeni, a naučnici strahuju da će se trend izumiranja kitova nastaviti ove godine. U istraživanju Univerziteta Aarhus je navedeno da je glad faktor koji doprinosi ovoj situaciji.

Svakog januara kitovi migriraju južno iz Beringovog mora, Čukotskog mora i arktičkih mora u kojima se hrane te dolaze u vode Južne Californije i Meksika u kojima se razmnožavaju.

Prvo istraživanje sivih kitova obavljeno je između 1977. i 1982. goine u Meksiku. Laguna San Ignacio Ecosystem Science Program (LSIESP) je uspostavljen 2006. godine u sklopu kojeg su 2017. godine vršene detaljne analize i proučavanja dužine i širine kitova na osnovu vertikalnih fotografija napravljenih pomoću dronova. Naučnici su zahvaljujući tome mogli analizirati relativno stanje kitova, a za samo dvije godine su dokumentovali pogoršanje stanja mladih i odraslih sivih kitova koji posjećuju meksičke obale. Nakon što je 2019. godine započelo novo istraživanje, zabilježeno je i novo pogoršanje, kao i smanjenje razmnožavanja.

Kao razlog se navodi i manjak amfipoda, glavnog plijena sivih kitova u njihovim glavnim hranilištima. Kako količina amfipoda opada kao rezultat zagrijavanja arktičkih voda zbog klimatskih promjena, time bi se mogla povećati ugroženost populacije kitova u godinama koje dolaze.

Izvor teksta: www.klix.ba

Foto: AP/MUNDO MARINO

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.