RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Parlamentarna većina još uvjek ne postoji

Novi šef Odjela za administrativne poslove Tomislav Stjepanović položio je zakletvu pred brčanskim parlamentu, koji je na današnjem zasjedanju u dnevnom redu pored ostalog imao i Usvajanje nacrta zakona o stavljanju van snage Zakona o elektroničkom potpisu, te stavljanje van snage Zakona o elektroničkoj ispravi u Distriktu.Zbog ne postojanja neophodne parlamentarne većine ovi nacrti zakona su povučeni, odnosno nisu dobili potrebnu većinu glasova.

Iako je, unatoč upozorenju opozicije, u dnevnom redu ostalo kroz prvo čitanje  razmatranje Nacrta zakona o izmjenama i dopunama zakona o sukobu interesa u institucijama Brčko-distrikta, ovaj Nacrt sa 18 za i 13 glasova protiv, ni u prvom čitanju nije dobio potrebnu većinu od 19 ruku za ulazak u proceduru.

Poslanik opozicije Enes Pašalić ističe da je ovaj prijedlog Zakona u suprotnosti sa onim na državnom nivou što po Statutu Distrikta nije dozvoljeno  dok je Ivan Krndelj rekao da «Zakon je samo formalni jer se primjerice ne ukida ni pravo na «bijeli hljeb», a borba protiv korupcije je formalna

Predlagač zakona je bio predsjednik parlamenta Djordja Kojić koji  ističe da opozicija nije dostavila ni jednu primjedbu na ovaj zakon a danas je glasala protiv»

Nacrt Zakona o priznavanju inostranih visokoškolskih kvalifikacija povučen je sa zasjedanja upravo zbog nepostojanja parlamentarne većine. Naredno skupštinsko zasjedanje zakazano je 10 decembra.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.