RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanska mljekara MILCOOP primarno će raditi na proizvodnji sireva

Proizvodi brčanske mljekare MILCOOP Zemljoradničke zadruge Brka – Brčko bit će i do 35 posto jeftini u odnosu na druge proizvođače mlijeka i mliječnih proizvoda iz BiH, a prvi artikli iz pogona nove fabrike najvjerojatnije dolaze za mjesec dana. Predstavnik Zemljoradničke zadruge Adis Rahman ističe da će primarno proizvoditi deficitarne domaće proizvode poput sireva i maslaca.

Rahman nadalje nastavlja da mljekaru, zbog pandemije, nisu uspjeli staviti u funkciju u predviđenom roku, ali da je sve spremno za pokretanje pogona i to najvjerojatnije za mjesec dana.

„Prvenstveno ćemo se baviti proizvodnjom sireva, koji su deficitarni kao proizvodi na području BiH. Pravit ćemo i maslac koji se isto tako malo proizvodi u bh. mljekarama. Odnosno, isključivo ćemo se fokusirati na proizvode za koje imamo riješen plasman roba jer je potražnja za našim proizvodima velika nakon izvršenog testiranja“, ističe Rahman, te dodaje da će brend MILCOOP nastojati proširiti proizvodne kapacitete na tržištu izvan BiH u partnerstvu sa drugim mljekarama.

U mljekari će raditi deset ljudi, od kojih je većina educirana za rad na suvremenoj opremi, dok će se mjesečno prerađivati i do 200.000 litara mlijeka.

Podsjetimo, za brčansku mljekaru iz vlastitih sredstava Zemljoradničke zadruge i fondova EU, te donatora (USAID) i Vlade Švedske izdvojeno je oko dva milijuna maraka.

Foto: Facebook

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.