RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Sjednica skupštinske Komisije za evropske integracije nije održana

Sjednica Komisije za evropske integracije Skupštine Brčko distrikta BiH koja je bila zakazana za danas nije održana jer nije bilo kvoruma.

Prema riječima Srđana Blažića, predsjednika ove skupštinske komisije za dnevni red bile su predviđene četiri tačke.

srdan

“Informacija o ispunjavanju obaveza Brčko distrikta BiH u procesu evropskih integracija, Informacija o izvješću Evropske komisije o napretku BiH u procesu evropskih integracija za 2014. godinu, zatim Informacija o trenutnom stanju IPA projekata, te rasprava o Prednacrtu Odluke o harmonizaciji propisa Distrikta sa propisima EU, koja je danas donešena na sjednici Vlade“, precizirao je Blažić.

On je istakao da će komisija se donošenjem ove odluke pratiti koliko su zakoni Distrikta usklađeni sa zakonima i propisima EU, te da je uloga komisije da uvidi koliko ti zakoni utiču na privredni ambijent, udruženja građana i same građane.

„Kroz komisije ćemo provući te zakone i uključiti javno mijenje kako bi i građani dali svoj određeni doprinos u komentarima na te zakone“, dodao je Blažić.

Ilija Stojanović, šef Ureda za Evropske integracije Vlade Brčko distrikta BiH istakao je da je Vlada u proteklom periodu donijela Odluku o metodologiji za identifikaciju projektnih ideja.

ilija

„Vlada sada kreira listu prioritetnih projektnih ideja koja će se uvrštavati u Program javnih investicija, i kao takav formalno odobreni dokument će biti osnova za kandidovanje projekata prema budžetu i prema EU i drugim donatorima, ali i prema međunarodnim finansijskim institucijama, odnosno kreditorima“, kazao je Stojanović.

Govoreći o sredstvima IPA fondova, on je pojasnio da je EU dala preduslov BiH da mora imati sektorske strategije iz određene oblasti kako bi dobila sredstva.

„Što se tiče samog koncepta na godišnjem na nivou, Distrikt zajedno sa entitetima učestvuje u kreiranju projekata koji se finansiraju u BiH, i Distrikt i njegove institucije su korisnici tih projekata. Većinom su to projekti gdje se pružaju stručne konsultantske usluge za izradu strategija podrške u izradi zakona, zatim izvođenje radova i nabavka opreme, dok je mali iznos grant sredstava koja se u najvećoj mjeri dijele nevladinom sektoru putem Javnih poziva“, dodao je Stojanović.

Stojanović je istakao, da preduslov za podnošenje kredibilne aplikacije BiH za članstvo, odnosno uspostavljanje mehanizma koordinacije nije ispunjen, što je svakako prepreka i za ispunjavanje obaveza, ali i za korištenje sredstava predpristupne pomoći.

integracije

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.