RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Uoči izbora šefa policije brčanska policija pojačano prati i prisluškuje najviše dužnosnike Brčko Distrikta

 

Razmatrajući tačku vezanu za Odluku o naknadi materijalne štete na službenom vozilu u saobraćajnoj nezgodi Vlada brčko Distrikta je konstatirala da se uoči izbora novog šefa Policije Brčko Distrikta vrši pojačano i svakodnevno praćenje i prisluškivanje najviših dužnosnika Brčko Distrikta.

Radi se o iznosu od oko 4.400 KM štete na službenom vozilu policije.

„Iz izvješća onoga što je bilo dostupno vidljivo je da se policijski službenik udaljio sa mjesta prometne nezgode bez obzira što je načinio materijalnu štetu i drugim vozilima, pričinio je materijalnu štetu na službenom vozilu što predstavlja kazneno djelo a da policija nije procesuirala tog službenika.“, kazao je gradonačelnik dr. Anto Domić. Naročito je nejasno zašto je službenim vozilom šefa policije upravljao policijski službenik koji se u to vrijeme nalazio na godišnjem odmoru i pod izlikom neke operacije „tajno“ je napravio prometnu nezgodu, naveo je Domić i dodao da je zanimljivo da se ovim događajem ne bavi ni policija ni tužiteljstvo ako se zna da isti istražuju gradonačelnika o navodnoj zlouporabi službenoga vozila i da ta aktivnost traje 6 mjeseci. S druge strane visokorangirani policijski službenik polupa službeno vozilo, ode s lica mjesta, ne napravi se službeni izvještaj, ne zna se da li je bio u alkoholiziranom stanju, da li je bio po službenoj radnji ili nije, kazao je Domić.

„Izvjesno vrijeme osjećam pritisak posebno kada se uzme u obzir da se na temelju pojedinih političkih stranaka odmah ažurira postupanje po nekim istragama, navodno u kojima se nalazi Esed Kadrić, Anto Domić i Đorđa Kojić, a recimo, ne vode se ubrzano istrage koje postoje i za druge funkcionere drugih institucija.“, kazao je Esed Kadrić, dogradonačelnik. Kulminacija je bila neki dan kada su pozvali moju suprugu da da izjavu o tome da li je neki privrednik u Brčkom meni poklonio stan a ja prepisao na suprugu. Brzo su izdejstvovali nalog tužioca za istragu. Međutim, prethodno nisu stručno odradili posao u smislu da provjere kod notara, u katastru, gruntu, da li je bilo ikakvih prometa nekretnina na mene ili bilo kog člana moje porodice ili bilo kog člana porodice moje supruge, naveo je Kadrić i dodao da je evidentno da se na osnovu čaršijske priče otvaraju istrage protiv funkcionera u Distriktu a sve u kontekstu i događanja oko izbora novog šefa policije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.