RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanski poljoprivrednici “otvoreno” zahtijevaju isplatu obećanog novca za podsticaje

Brčanski poljoprivedni proizvođači sve jasnije iskazuju svoje nezadovoljstvo činjenicom da im, iako je šesti mjesec 2021., još uvijek u potpunosti nisu isplaćeni novčani podsticaji za razvoj proizvodnje u minuloj godini.

„Ako već mi kao poljoprivrednici nismo obuhvaćeni privrednim mjerama za oporavak usljed šteta koje su nastale zbog pandemije, a zasigurno da se u plasmanu poljoprivrednih proizvoda osjećaju posljedice manjeg kretanja ljudi i roba, onda smo bar zavrijedili da nam se isplate kompletni iznosi podsticaja za prošlu godinu. Kako dvadeset procenata od odobrenih novčanih sredstava, ni do danas nismo dobili, odlučili smo uputiti “otvoreno protestno pismo“ nadležnima u vlasti Distreikta, u kom zahtijevamo hitnu isplatu sredstava koja nam se duguju, jer je zbog njihovog nedostatka bila ugrožena sjetva kukuruza, a ista stvar je i sa žetvom pšenice koja nas očekuje“, kazao je u ime, poljoprivrednih proizvođača Distrikta, predsjednik Udruženja „Sava“ Brezovo Polje Selo Drago Novaković.

Drago Novaković

Otvoreno pismo, zvanično su, pored Udruženja poljoprivrednika, podržali i Udruženje „Savremeni voćar“ iz Šatorovića kao i Udruženje pčelara „Matica“ Brčko.

Inače, suština zvanične informacije koja pojašnjava zbog čega, do sada, u potpunosti novac nije isplaćen, je u tome da nedostaje dva miliona maraka, koja bi trebalo da budu obezbijeđena rebalansom budžeta Distrikta koji se očekuje tokom ovog mjeseca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Брчко: Отворен Први самит младих предузетника

Дејана Крстић

Brčko: Preminule četiri osobe, a registrovan 41 novi slučaj zaraze virusom korona

Radio Brčko

Директним набавкама вакцина бавиће се ентитети и дистрикт Брчко

Radio Brčko