RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Magazin

Predrag Drčelić – Skaki (Koalicioni Sporazum): “Vraćamo se korenima i pravim vrednostima Trule Koalicije”

Pola decenije se širom pank krugova Srbije i regiona diskutovalo o njegovom bivšem bendu; čiji je to bend ustvari; zašto je došlo do napuštanja istog… U razgovoru sa Predragom Drčelićem Skakijem otkrivamo šta se desilo između njega i Trule Koalicije, i šta će se ubuduće dešavati sa njim i novim bendom koji je oformio prošle godine – Koalicionim Sporazumom.

BR: Vratimo se u 2009. godinu; u vreme kada ste napustili Trulu Koaliciju. Saša Vujić je u jednom intervjuu rekao da je kod Vas pre odlaska primetio „nezainteresovanost sa teškom dozom neodgovornosti”. Šta je rastavilo Vas i Vaš matični bend?

Skaki: Razlog našeg razlaza bio je jednostavan, a to je zasićenje onim šta je u tom trenutku bila Trula Koalicija. Novih sedam pesama koje su urađene u periodu od 2004. do 2009. godine, osim “Moj dom” i “Dobra si”, nisu odgovarale maniru benda. I Vuja je u pravu kada kaže da sam bio nezainteresovan, jer se sve pretvaralo u industriju. Što se tiče neodgovornosti, to je stvar njegovog mišljenja. Trula Koalicija u tom periodu koji sam pomenuo nije ličila na sebe.

BR: Poslednjih godina došlo je do vaskrsnuća nekoliko kultnih pank sastava, kao što su Goblini, Pekinška Patka, T-Error… Koji su vas razlozi „naterali“ da se ponovo latite mikrofona?

Skaki: Jednostavno – želja da se ponovo nešto kaže. Bar na ovaj, za mene iskren način, kao što je i nekada bilo. Posle pet godina, mislim da ja to mogu i drago mi je što vidim da to mnogi cene.

BR: Zoran Marinković (Bjesovi) nam je u intervjuu 2009. godine spomenuo kako je Koalicija tada bila polu grupa iz Gornjeg Milanovca, tj. totalno iz Kragujevca. Da li vam je ta vrsta pripadnosti važna i kome sada Koalicija pripada?

Skaki: Ime “Trula Koalicija” je nastalo mnogo pre nego što su se uključili članovi iz Kragujevca. To je svima poznato. Ime benda sada pripada Saši Vujiću iz Kragujevca koji je posle mog povratka na scenu zaštitio to ime kao tzv. intelektualnu svojinu i sada sa tim može da radi šta hoće.

BR: Bend sada radi pod imenom Koalicioni Sporazum. Pored ponovo oživljenih „Sećanja“, objavili ste i potpuno novu pesmu „Doviđenja“. Zašto ste tim imenom krstili bend i da li ste pisali u međuvremenu?

Skaki: Koalicioni Sporazum je nastavak Trule Koalicije. Ime potonjeg je, kako sam već rekao, zaštićeno od strane osobe koja je po zakonu to uspela da uradi bez mog znanja. Što bi se reklo – brzopotezno. A naziv Koalicioni Sporazum je nastao spontano, kao i ime Trule Koalicije pre više od 30 godina. Ja sam za sve ovo vreme pisao, ali to će se već čuti. “Sećanja” su neka vrsta vraćanja korenima bivše Koalicije, dok je “Doviđenja” nešto novo što će krasiti sadašnji bend. Sporazum se vraća korenima i pravim vrednostima Trule Koalicije!

BR: Šta bend trenutno radi i koji su planovi u narednom periodu, što se tiče studijskog materijala i koncerata?

Skaki: Spremamo nove pesme, željni smo svirke i nadam se da ćemo u toku leta da uradimo novi materijal. Imam dovoljno pesama i dovoljno ideja koje će se sprovesti u delo. Takođe, radićemo i moje stare stvari koje su snimljene u vreme Koalicije.

BR: Možete li malo detaljnije da nam predstavite ekipu koja čini Koalicioni Sporazum? Kako ste se pronašli?

Skaki: Svi članovi, pored Sporazuma, imaju svoje matične grupe u kojima su vrlo uspešni. Imaju dovoljno iskustva i sa njima je milina raditi. Oni su na moj poziv prihvatili da radimo zajedno, kao Koalicioni Sporazum. Marko Božović Božo i Andrija Jovanović su članovi benda Soulcage, Slobodan Vuković Bili je gitarista Bjesova, a Dušan Reljić Relja i ja smo jedini u KS bez drugih projekata. I da – bubnjar Andrija – svira i u sastavu Morbid Cow.

BR: Kakvi su prvi utisci sa premijerne svirke održane 11. januara u vašem rodnom gradu, Gornjem Milanovcu?

Skaki: Povratak je težak i dočekali smo ga na pravi način.

BR: Za sve one koji vas nisu čuli tada, otkrijte nam barem deo repertoara koji trenutno svirate, tj. pesme koje će publika moći da očekuje na budućim svirkama?

Skaki: Sve pesme koje sam napisao i koje su izvođene u vreme Trule Koalicije, obogaćene kompozicijama koje nikada nisu svirane, kao i novim pesmama. Na primer, na svirci je bila “Moj dom”, zatim jedna stara pesma “Rekla je”, kao i “Rođena kad svi su plakali”… I pored 30 pesama koje smo odsvirali, publika je još uvek tražila stare stvari.

BR: „Uvek su me smatrali nekom nižom vrstom“, kaže jedna pesma Koalicije. Ko po vama danas spada u tu nižu vrstu?

Skaki: Biće opisano u novoj kompoziciji koja novi naziv “Mi idemo do kurtza”. Mnogo je inspiracije… Mnogo više danas, jer je sve više onih koji su niža vrsta.

BR: Dr Pop (Atheist Rap) je svojevremeno gostujući na „live“ albumu Goblina najavio „Tamaru“ Borisa Novkovića kao „yu pank stvar“. Za razliku od njih, vi ste svirali Bajagu, doduše sa izmenjenim tekstom. Kako ste došli do ideje da obradite Bajagu i Instruktore?

Skaki: Jednostavno sam slušao Bajaginu pesmu “Tišina” i pao mi je na pamet tekst. Mnogi me pitaju da li je nekome posvećen. Nije… Nastao je početkom devedesetih. Nije mi drago što je toliko popularna, jer smatram da Koalicija ima mnogo boljih tekstova.

BR: Znamo da je u 20. veku čovek sekao glavu čoveku. A šta nam donosi ovaj 21. vek?

Skaki: Ovaj vek je humaniji. Njega sam opisao u pesmi “Totalna Kontrola”.

BR: Koalicija je interpretirala i par klasika legendarnih američkih pank rokera iz Bad Religion. Očigledan je njihov tadašnji uticaj na vas. Imate li uzore danas?

Skaki: Trenutno nemam uzore, ali sam od ostalih članova benda dobio neke ideje ko bi mogao biti obrađen. Bad Religion jeste moj omiljeni bend i od njega sam obradio još 12 pesama. U vreme Trule Koalicije sam čak imao ideju da uradimo jedan ceo album sa obradama njihovih pesama.

BR: Posle 30 godina pankerskog staža, kako komentarišete pank danas? Da li ga vidite i u nekoj dalekoj budućnosti ili mislite da će pank, na kraju – biti mrtav?

Skaki: Mislim da pank nije mrtav. U to sam se uverio baš kod mene – u Gornjem Milanovcu – gde ima mnogo mladih koji slušaju pank sastave. Problem je samo u tome što oni ne mogu da se iskažu na pravi način i što nema prostora gde to može da se ponudi. Drago mi je i što mladi podržavaju povratak starih bendova i likova koji su nekada nešto značili na pank sceni. Ovde u Milanovcu ima zaista puno dobrih grupa. To treba podržati!

Izvor:balkanrock

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.