RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Protesti širom Evrope zbog rasta cijena

U nekoliko evropskih gradova održani su protesti protiv vlada i politike koju vode.

Demonstranti koji su se okupili na mitingu u centru Beča zahtijevali su niže cijene, ukidanje sankcija Rusiji i prijateljstvo sa Moskvom.

Hiljade ljudi protestovali su i u Berlinu. Demonstracije, održane pod sloganom “Naša zemlja na prvom mjestu”, organizovala je opoziciona desničarska partija Alternativa za Njemačku.

Učesnici su optužili vladu za rastuće cijene, neadekvatnu socijalnu politiku i pozvali na ukidanje sankcija za rusku naftu i gas.

Među okupljenima pojedini su nosili njemačke i ruske zastave i plakate na kojima je pisalo “Želim ruski gas i naftu” i “Oni koji ćute danas smrznuće se sutra”.

U Parizu se na protestima pozivalo na ostavku francuskog predsjednika Emanuela Makrona, i u njima je učestvovalo više hiljada ljudi. Oni se takođe protive članstvu Francuske u NATO-u i isporuci oružja Ukrajini.

U Češkoj i Italiji održani su protesti zbog rasta cijena i pada životnog standarda.

Izvor: BHRT/Agencije (A.P.)

Foto: Anadolija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.