RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježen Dan nezavisnosti BiH i u Distriktu

Tokom jučerašnjeg dana, polaganjem cvijeća i vjenaca na Mezaristanu u Gornjem Rahić, kao i odavanjem počasti palim pripadnicima Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane na spomenicima u samom središtu Brčkog, te Svečanom akademijom, obilježen je prvi mart, Dan Nezavisnosti Bosne i Hercegovine i na području Brčko Distrikta BiH.

“Prvi mart je prisjećanje na dan kada su 1992. stanovnici BiH donijeli odluku da Bosna i Hercegovina nastavi funkcionisati kao samostalna, savremena država u kojoj su svi narodi ravnopravni. Stoga je vrlo važno da BiH i dalje gradimo, jer je sada još složenija država u odnosu na prije 23 godine i stoga vjerujem da ćemo naći načina da je ustrojimo tako da odgovara svim njenim stanovnicima“, rekao je polažući cvijeće i vijence dogradonačelnik, dr Anto Domić.

U  ovom kontekstu na Svečanoj akademiji u prepunoj sali gradskog Doma kulture magistar historije Emir Musić je naglasio upravo značaj refernduma za nastavak kontiuiteta državnosti i samostalnosti BiH, utemeljenih još na odlukama ZAVNOBIH-a, a što je naročito bitno ističe Musić, one su protkane i kroz Dejtonski mirovni sporazum.

„Ovim sporazumom očuvan je teritorijalni integritet BiH u njenim međunarodno i pravno priznatim granicama. To znači da se paradržavnim tvorevinama neće dozvoliti ocjepljenje niti priznati međunarodni suverenitet. Smatram da je krajnje vrijeme za još veću mobilnost i odgovornost svih probosanskih snaga, ali i međunarodne zajednice koja dijeli odgovornost za današnje stanje u BiH“, istakao je Musić.

Jučerašnji prvi mart je obilježen u ogranizaciji neformalnog udruženja građana „Novi stećak“ u čije ime Safet Imamović nije krio zadovoljstvo cijelokupnom manifestacijom.

„Naročito smo zadovoljni činjenicom da je veliki broj građana prisustvovao obilježavanju, te vjerujem da ćemo tradiciju organizacije nastaviti i ubuduće“, akcentirao je Imamović.

Obilježavanje Dana nezavisnosti u Brčkom nastavlja se šahovskim turnirom u subotu četvrtog marta, a organizator je sportsko društvo Bosona.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.