RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Službi hitne medicinske pomoći uskoro još dva vozila

Služba hitne medicinske pomoći Brčko distrikta trenutno ima dva vozila koja su starija više od 10 godina , kazao je Dr. Borislav Đulabić specijalista obiteljske medicine i drugi zamjenik direktora JZU Brčko distrikta te rukovoditelj Doma zdravlja.

Đulabić kaže da je vozilo iz 2012 godine koje je bilo u službi hitne medicinske pomoći , već 4 mjeseca u kvaru te su angažirani stručnjaci za utvrđivanje nastanka štete , jer je garancija za to vozilo istekla prije nepunu godinu dana.

Generalno gledano vozila su jako stara i prešla su puno kilometara i zbog toga imaju velike troškove održavanja. Kako je služba hitne medicinske pomoći prioritet i predstavlja vrlo značajan interes za ustanovu, i Vlada Brčko distrikta je prepoznala problem te je u kapitalnom proračunu za ovu godinu su stavljena dva vozila , jedno za službu hitne medicinske pomoći a drugo za transport pacijenata.

Kada se kapitalni Proračun realizira, imat će mo još dva novija vozila, kaže dr. Đulabić, navodeći da vozila hitne pomoći posjeduju onu nužnu opremu, i napominje da dok suvremeni trendovi nameću kvalitetniju opremu , onio koliko im uvjeti dozvoljavaju prate trendove. Nedavno je završena inventura opreme,  kako bi nedostajuću opremu čim prije nabavili.

I pored toga što su vozila stara i iziskuju visoke troškove održavanja, pokušavamo odgovoriti na sve izazove, no na žalost uvjek ne uspjevamo , ali na sve ono bitnije, i što treba hitno odgovorimo, kaže dr. Đulabić.

Služba hitne medicinske pomoći je organizacijski struktuirana tako da nemaju mogućnosti poslati liječnika na teren.

U planu rada za ovu godinu je planirano da se kapacitira službi hitne medicinske pomoći kadrovski, u skladu s standardima koji važe u oba entiteta, a što podrazumjeva najmanje sedam timova , što znači sedam doktora, i u toj prilici će se moći slati doktori na teren .

Dr. Đulabić je pojasnio da mi na udaljenijim mjestima distrikta imamo punktove, zdravstvene stanice u kojima radi ljekar , tako da je i tu ovisno od potrebe, pomoć brza i dobra , nego kada bi se pacijent dovezao u grad.

Što se tiče vozila za prijevoz pacijenata izvan Brčko distrikta, Đulabić kaže da imaju jedno vozilo opremljeno po najvišim standardima , tako da za najurgentnije situacije transporta izvan Brčko distrikta koriste to vozilo

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.