RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Potpisan Memorandum o razumijevanju za izvođenje USAID projekta reforme fiskalnog sektora u BiH

Ambasadorica SAD-a u BiH Maureen E. Cormack i gradonačelnik Brčko distrikta BiH Anto Domić potpisali su danas Memoranduma o razumijevanju za izvođenje USAID projekta reforme fiskalnog sektora u BiH.

Osnovni cilj ovog petogodišnjeg projekta je pomoći institucijama u provođenju reformi koje će biti poticajne za nove investicije, za otvaranje novih radnih mjesta, za eliminaciju korupcije i sive ekonomije i jačanje konkurentnosti i domaće privrede.

„Nadam se da će dokument koji smo danas potpisali samo dodatno ojačati veze koje imamo i da će pomoći dalje jačanje Distritka Brčko. Pohvalila bih Distritk Brčko što su preuzeli naizgled ovaj tehnički korak koji smatram da će uistinu doprinjeti većim investicijama, otvaranju novih radnih mjesta i većem ekonomskom razvoju u budućnosti“, kazala je ambasadorica SAD-a u BiH Maureen E. Cormack.

Projekt predviđa pomoć i vrlo usku saradnju sa institucijama Brčko distrikta BiH na unapređenju upravljanja javnim dugom, pomoć u reformi fiskalne opterećenosti privrede, kao i unapređenju fiskalne koordinacije i obuke iz mikrosimulacijskog i ekonometrijskog modeliranja.

„Ovaj memorandum je potpisan sa ciljem realiziranja vrlo važnog projekta u uspostavljanju fiskalne discipline i adekvatnih fiskalnih poslova i radnji koji će Distrikt uvesti u takvo stanje da ima adekvatan registar fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i da u saradnji sa drugim sredinama vlasti imamo protočnost informacija koje su vrlo važne“, dodao je gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Anto Domić.

Gradonačelnik Domić ovom prilikom zahvalio se Sjedinjenim američkim državama i američkom narodu koji nesebično, u proteklih skoro 20 godina, pomaže Brčko distriktu kroz proces uspostave pomirenja među narodima na prostoru Distrikta, u izgradnji institucija Brčko distrikta, kao i realiziranju mnoštva projekata u procesu izgradnje porušenih domova tokom rata, izgradnje infrastrukture, ali i jačanja institucionalnih kapaciteta Brčko distrikta.

Ovaj projekat, čija vrijednost iznosi 4,9 miliona dolara, će poboljšati naplatu poreza, pojednostaviti poslovno regulatorno okruženje i ojačati fiskalni regulatorni okvir. Pojačat će se kapaciteti Fiskalnog vijeća na državnoj razini i analitičke jedinice Ministarstva financija u dva entiteta i Brčko distriktu.

memorandum

memorandum 1

memorandum 2

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.