RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Startovale manifestacije u okviru Sajma trešnje Šatorovići 2015

Edukativni seminar na temu: «Zaštita i uzgoj trešnje» upriličen sinoć u Šatorovićima, prva je aktivnost kojom su otpočele manifestacije u okviru trećeg «Medjunarodnog sajma trešnje Šatorovići 2015».

Posebnu pažnju izazvala je prezentacija profesora Maksima Gajića o novim principima uzgoja trešnje, te profesora Adalberta Vonzovića o novim metodama zaštite zasada trešnje. «Na našem podnevlju nije uvrježena praksa da se zasadi trešnje tretiraju zaštitnim sredstvima i petnaestak dana nakon berbe. To je vrlo važno učiniti bakarnim preparatima kako bi zasadi  bili zaštićeni od  različitih vrsta bakterija virusa i gljivica» rekao je pored ostalog Vonzović.

Pažnja kojom je nekoliko desetina prisutnih ispratilo ova edukativna predavanja potvrdjuje njihovu opravdanost.

«Zahvalni smo profesoriima iz Poljoprivredno-medicinske škole, jer ono što smo čuli i i te kako će dobro doći za  primjenu nama u voćnjacima, rekao je u ime proizvodjač u Šatorovićima Bahrija Karahasanović.

U okviru pratećih manifestacija trećeg Medjunarodnog sajma trešnje, čije zvanično otvaranje je zakazano za petak 22 maja, sutra naveče, takodje u Šatorovićima biće upriličena edukacija o dostignućima u proiizvodnji  vještačkih djubriva i njihovoj primjeni.

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.