RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoMagazin

У јуну почетак истраживања на неколико локација захваћених клизиштима

Асоцијација геофизичара и еколога Србије (АГЕС) води двогодишњи хуманитарни пројекат Процjена оштећења инфраструктуре у поплавама у БиХ и Србији у мају 2014. године финансираног од SEG (Society of Exploration Geophysicists – Свjетска асоцијација геофизичара) и њиховог програма Геолози без граница (Geoscientists without Borders).

Партнери АГЕС на овом пројекту су:

* Terra Australis Geophysica Pty. Ltd. (Аустралија)

* Curtin University (Аустралија)

* Suncoh Consultants Co. (Јапан)

* OGS (Италија)

* Uppsala University (Шведска)

* Kansas Geological Survey (САД)

* DECO Geophysical СЦ (Русија)

* RT Clark (САД)

* DMT (Њемачка)

* GEOING GROUP (Србија)

* ЦТУ ИПКИН, Бијељина, Република Српска

* Рударско-геолошко-грађевински факултет, Универзитет у Тузли, Тузла, БиХ

* Технички факултет, Интернационални универзитет у Горажду, Горажде, БиХ

У марту ове године, као најава пројекта, одржан је AGES/CEI/SEG радионица на тему Прилагођавање климатским промјенама у Србији и БиХ као одговор на природне и антропогене непогоде (Towards the Adaptation to Climate Change in Serbia and Bosnia & Herzegovina as a Response to Natural and Anthropogenic Hazards).

У периоду 8–29. јуна, у Београду је предвиђено окупљање свјетских експерата из области геофизике, геологије и геодезије из Аустралије, Јапана, Русије, Шведске, Италије, Србије и БиХ, као и почетак истраживања на клизиштима у Србији и БиХ. У поменутом периоду биће изведена истраживања на три локације – Ваљево у Србији и двије локације у БиХ (Штрепци у Брчко дистрикту БиХ и општина Челић, у Тузланском кантону). У раду на терену на свакој локацији учествоваће групе од 10 до15 студената (са свих нивоа студија) из ових држава, чиме ће они добити прилику да од врхунских стручњака уче о методама геофизичко/геолошко/геодетских мјерења и прикупљања података на терену, као и о њиховој обради и интерпретацији.

Извор:Влада Брчко дистрикта БиХ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.