RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoMagazin

Bošnjački predstavnici u brčanskoj vlasti : Nije bilo izjave o rušenju spomenika

Povodom iznošenja grubih neistina u saopštenju „Srpskih predstavnika u parlamentarnoj većini u Skupštini Brčko distrikta BiH“, od 26.05.20015. godine, kao predstavnici Bošnjaka u vlasti Brčko distrikta BiH, u ime istine i dobrih namjera za građenje bolje sadašnjosti i budućnosti svih građana ove lokalne zajednice, osjećamo se dužnim informisati javnost o sljedećem:

Ključna tvrdnja u pomenutom saopštenju o navodnim „neprimjerenim izjavama pojedinih bošnjačkih članova Vlade u vezi sa ‘Spomenikom srpskim braniocima u Brčkom’ koje su iznesene na poslednjem kolegijumu Vlade“, je potpuno netačna. Naime, niko od bošnjačkih članova Vlade nije uopšte spomenuo taj spomenik na poslednjem kolegijumu Vlade.

Osnovno pravilo u informisanju javnosti nalaže da se prilikom osude nečijih navoda i izjava bar najsažetije citira ono što se osuđuje. Ali, pošto napadnutih izjava i navoda zapravo nije bilo, a autorima su očito bili potrebni, oni u pomoć pozivaju obmanu u vidu uopštene ocjene i interpretacije kako je neko nešto o nečemu negativno rekao.

Onda na tim nepostojećim izjavama o pomenutom spomeniku, autori konstruišu drugu, krupniju izmišljotinu – o navodnim nečijim i nekakvim rušilačkim namjerama prema tom objektu. I na kraju prijete blokadom realizacije inicijativa iza kojih stoje neki članovi Vlade, potencirajući naročito prekid razgovora o lokacijama za izgradnju džamije.

Time sami najprizemnije razokrivaju šta je glavni cilj njihovog saopštenja i zbog čega su ušli u otvoreni sukob sa istinom. Namjera je sprječavanje gradnje džamije u centralnom dijelu grada, tamo gdje je ranije postojala, pa je srušena. Na taj način autori saopštenja na najprovidniji način pokušavaju naći opravdanje za izigravanje dogovora o utvrđivanju lokacije za gradnju džamije u kojem su učestvovali prilikom uspostave nove parlamentarne većine u Distriktu, odnosno za nastavak višegodišnjih opstrukcija za otklanjanje ove velike nepravde i ostvarenje najprioritetnijeg interesa i zahtjeva bošnjačkog naroda u Brčkom.

Tvrdnjom da neće učestvovati u razgovorima o lokacijama za džamiju zbog navodnih neprikladnih izjava pojedinaca, autori saopštenja nanose grubu uvredu cijelom bošnjačkom narodu, jer inicijativa za gradnju srušene džamije nije stvar nikakvih pojedinaca, već kolektivna volja naroda kojem je njenim rušenjem nanesena brutalna istorijska nepravda. Nije manje brutalan ni pokušaj opstrukcije otklanjanja te nepravde, a naročito je za žaljenje kad se izmišljotinama o tobožnjim rušilačkim namjerama prema objektima koji su svetinje za jedan narod pokušava stvarno spriječiti gradnja svetinja drugog naroda.

Mi ćemo nastaviti da podržavamo gradnju vjerskih, kulturnih i drugih objekata svih naroda i građana Brčko distrikta BiH, te realizaciju svih inicijativa koje su funkciji poboljšanja teške ekonomske situacije u našoj lokalnoj zajednici i cijeloj BiH. A od gradnje srušene džamije nipošto nećemo odustati – zbog neke bolje istorije na ovim prostorima i zbog naroda koji nam nije ukazao povjerenje da pristajemo na njegovu grubu diskriminaciju i poniženje!

Izvor: Saopštenje

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.