RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Obilježena Evropska nedjelja borbe protiv distrofije

Udruženje distrofičara Brcko distrikta BiH danas je obilježilo Evropsku nedjelju borbe protiv distrofije organizirajući druženje uz ručak za svoje članove.

Cilj obilježavanja ove nedjelje je da se podigne svijest javnosti o pravima i mogućnostima ali i problemima sa kojima se suočavaju osobe oboljele od progresivnih neuromišićnih bolesti, kazala je Enisa Rendić, predsjednica ovog udruženja.

ENISA

Ona je istakla da su za sedam godina, koliko udruženje postoji, postignuti značajni rezultati u njegovom radu.

„Postigli smo da dobijemo banjsko liječenje u trajanju od 15 dana, a okupili smo oko 30 oboljelih od mišićne distrofije koje smo edukovali o njihovoj bolesti i koji su započeli svoje liječenje što nam je najveći uspjeh, pogotovo kada se radi o mladim ljudima“, dodala je Rendić.

Prema njenim riječima, daleko je veći broj oboljelih na području Distrikta, međutim većina njih zbog stida, kako kaže ne želi da se učlani u udruženje.

Rendić je ovom prilikom pozvala sve oboljele da se učlane u udruženje kako bi zajednički radili na poboljšanju svoga stanja i kvaliteti života.

„Apelujem na sve oboljele da nam se pridruže, pogotovo mlade kako bi ih edukovali i osposobili za dalji život sa ovom bolešću. Da krenu sa što više aktivnosti i liječenjem, da se ne predaju bolesti jer mi sa njom moramo živjeti. Da se ne kriju u kućama, da izađu na ulicu. Za ovu bolest još uvijek nema lijeka, ona je još uvijek tajna za medicinu“, naglasila je Rendić.

Ovom prilikom, ponovo je podsjetila i na dugogodišnji problem dobijanja prostora za rad ovog udruženja, koji još uvijek nije riješen, ta dodala da je ove godine budžetom za njihov rad izdvojeno 2.500 maraka.

DISTROF

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.