RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

Najuspješnijim osnovcima na školskim takmičenjima uručene diplome

U brčanskom Domu kulture održana je Šesta smotra proglašenja pobjednika učenika osnovnih škola sa takmičenja iz znanja i vještina za školsku 2014/2015. godinu, gdje su najuspješnijim učenicima uručene diplome.

„Njih 80 su pobjednici u svojim kategorijama, bilo da je riječ o predmetima znanja, o vještinama ili tehnici. Danas smo jako ponosni na njih i na njihove nastavnike“, istakla je Mara Matkić, šefica Pododjela za predškolsko i osnovno obrazovanje brčanske Vlade.

Prema njenim riječima, ove godine su uvedene i novine kao što je Smotra likovnih stvaralaca- Prva kolonija talentiranih učenika iz ove oblasti, zatim istraživački radovi iz hemije i biologije, te smotra koja se odnosi na najmlađe učenike koji su pričali svoje najljepše priče.

Od ukupno 6.250 osnovaca koliko ih ima u brčanskim školama, Matkić je dodala da se ove godine takmičilo 1.500 učenika.

Kako je kazala u svom obraćanju prisutnima, dodatna nastava se mora prilagoditi učenicima koji žele da znaju više jer su jedino oni na neki način uspjeh ovog društva i tih nastavnika.

„Natjecanje je jedna od mogućnosti podizanja kvaliteta obrazovanja i ja želim to naglasiti svim nastavnicima da postanu toga svjesni. I da se eventualno ako ima takvih situacija da se radi sa jednim učenikom da to nije uspjeh tog nastavnika, nego baš suprotno ako je uspio da animira sve svoje učenike da žele da znaju više“, dodala je Matkić.

Govoreći o nemogućnosti odlaska brčanskih osnovaca na takmičenja van Distrikta, još je istakla da bi stručni aktivi morali postati nevladina udruženja kako bi se uz saradnju sa udruženjima iste struke na nivou države mogli uključivati na dalja takmičenja.

Ove godine u takmičenju iz oblasti saobraćaja drugo mjesto je osvojio Sejdo Huremović, učenik četvrtog razreda Šeste osnovne škole, koji je naglasio da je u sklopu takmičenja imao test i polaganje na poligonu gdje se sve mora uraditi precizno.

SEJDO

Prvo mjesto iz fizike osvojila je Ruža Domić učenica osmog razreda Desete osnovne škole Bijela, koja je kazala da joj je za postignuti uspjeh mnogo značila podrška nastavnika, te da se za takmičenje pripremala od početka školske godine.

DOMICKA

Prvo mjesto na takmičenju iz matematike osvojila je Mihaela Gajić, učenica Druge osnovne škole, koja je i prošle godine također osvojila prvo mjesto na ovom takmičenju.

MIHAELA

Mihale je također istakla da je vježbala svaki dan po jedan sat, te da joj je izuzev podrške roditelja, za postignuti uspjeh mnogo značila i podrška njene nastavnice.

 

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.