RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Qin poručio Blinkenu da SAD trebaju saslušati temeljne kineske brige

Kineski ministar vanjskih poslova Qin Gang poručio je američkom državnom sekretaru Antonyju Blinkenu u telefonskom razgovoru u srijedu da bi Sjedinjene Države trebale prestati da se miješaju u unutrašnja pitanja njegove zemlje, navodi se u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Diskusija visokog profila dolazi uoči najavljene planirane posjete šefa američke diplomatije Pekingu, s ciljem stabilizacije napetih odnosa između dvije zemlje oko nekoliko pitanja, od optužbi za špijuniranje do sukoba oko poluprovodnika.

Qin je naglasio tokom telefonskog razgovora kako se nada da će Sjedinjene Države moći izaći u susret Kini na pola puta, efikasno upravljati razlikama i promovirati komunikaciju i saradnju.

Također je rekao da bi SAD trebale poštovati suštinske brige Kine kao što je pitanje Tajvana. Izrazio je i nadanja da će stabilizirati kinesko-američke odnose i vratiti veze na stazu zdravog i trajnog razvoja.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova još nije otkrilo informacije o Blinkenovom putovanju, ali je američki zvaničnik prošlog petka kazao da će Blinken biti u Pekingu 18. juna, ne pružajući druge detalje, prenosi Reuters.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.