RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Skupština usvojila zaključak s ciljem olakšavanja procedura liječenja pacijenata

Tokom popodnevnog dijela zasjedanja zastupnici brčanske Skupštine, pored ostalog, apsolvirali su informaciju o takozvanom skraćivanju procedure liječenja pacijenata, osiguranika brčanskog Fonda zdravstvenog osiguranja, kao i onu koja se odnosi na aktuelni trenutak štrajka uposlenika u javnim službama i institucijama Distrikta.

„Ono za što smo dobili apsolutnu podršku svih zastupnika je naš prijedlog zaključka kojim se Fond zdravstvenog osiguranja Distrikta obavezuje da u roku od devedeset dana izradi i pronađe modalitete skraćivanja procedura dobijanja mišljenja i nalaza o stanju bolesti svakog od pacijenata, posebno kad njihovo izlječenje podrazumijeva i uputnice za liječenje izvan Distrikta“, rekao je predsjednik skupštinske komisije za zdravstvo dr. Borislav Đulabić.

Ovo praktično znači da će pacijenti trebati manje „šetati“ od svog porodičnog doktora, pa preko doktora specijaliste, do Fonda zdravstva, odnosno komisije, koja daje konačnu riječ o pravu na liječenje, naročito u ustanovama van Brčko Distrikta, pojasnio je dr. Đulabić.

Izrečenom prijedlogu potpunu podršku dao je i gradonačelnik Brčkog dr. Zijad Nišić, pored ostalog dodavši da je u ovom kontekstu potrebno i češće zasjedanje Stručne ljekarske komisije koja djeluje pri brčanskom Fondu zdravstva.

“Smatram da bi komisija trebala zasjedati svake sedmice. Pored toga, treba uvesti i mogućnost da se napiše odmah dvije ili tri uputnice, koje podrazumijeva liječenje pacijenta, a ne da za svaku pojedinačnu se pacijent nanovo mora javljati svom porodičnom ljekaru“, stava je gradonačelnik Nišić.

Kad je riječ o aktuelnoj poziciji štrajkača, ukazano je na posebno nezadovoljstvo koje iskazuju uposlenici sa srednjom i nižim stručnim spremama u pravosuđu. Zastupnici Socijalističke partije Boro Ristić i Milijana Simić, predočili su Skupštini i zvanično pismo koje su uputili predstavnici štrajkača u pravosuđu, prezentirajući da je, prema prijedlogu štrajkača, najbolje neke platne razrede vratiti u okvire prije izmjena Zakona o platama iz 2019. godine, te na pravi način valorizovati naročito posao onih koji su rangirani u platni razred pet.

Nakon diskusije u kojoj je učestvovao i gradonačelnik Zijad Nišić, iskazavši spremnost na dalje razgovore sa štrajkačima, zajednički stav predstavnika brčanske izvršne i zakonodavne vlasti je da se, čim prije, pregovori dovedu do kraja, uz obavezno postizanje kompromisnog rješenja, odnosno onog koje će biti prihvatljivo za sve zainteresovane strane.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.