RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

Brčanska bolnica kandidat za zvanje „Bolnica prijatelj beba“

Brčanska bolnica dobila je danas prve pozitivne ocjene komisije za provjeru kvalitete u kandidaturi za sticanje zvanja „Bolnica pijatelj beba“. Naime, Javna zdravstvena ustanova je aplicirala za stjecanje akreditacije u okviru projekta Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a, koji se temelji na 10 koraka do zdravog dojenja. Cilj je promovirati dojenje kod porodilja u našoj zemlji i pomoći im u zdravom odgoju djeteta.

„Ova bolnica trenutačno ima jednu visoku razinu predanosti projektu. U službi za ginekologiju i akušerstvo svi imaju za cilj da se akreditiraju i da postanu prestižna bolnica – „Bolnica prijatelj beba“, izjavio je dr. Jasmin Hodžić, predsjednik komisije iz federalne agencije za provjeru kvalitete medicinskih usluga „AKAS“.

Javna zdravstvena ustanova Brčko je već nositelj jedne prestižne akreditacije, koju je od Agencije Republike Srpske prije nekoliko godina dobio Centar za mentalno zdravlje. Direktor ove ustanove, prim.dr. Nihad Šibonjić je uvjeren da će dovoljno motivirati zaposlenike da urade sve kako bi što lakše prošli dugotrajan proces za stjecanje još jedne akreditacije.

„Ja očekujem da se na tom planu što više afirmira dojenje. Da naši doktori sve ono što rade, rade po određenim procedurama i standardima. To će zaštititi i njih i nas, a vjerujem da će i pacijenti biti zadovoljniji. Koliko ćemo u tome uspjeti vidjet ćete i sami. Ovo je također jedna prilika koja će, nadam se, popraviti naš ugled koji je u zadnje vrijeme bio narušen nekim nemilim događajima“, kaže prim.dr. Šibonjić.

Samu inicijativu za kandidaturu za akreditaciju i zvanja „Bolnica prijatelj beba“ pokrenuo je menadžer kvalitete u JZU, Neđo Ilić. On pojašnjava da se u ovom projektu naglasak stavlja na ulogu medicinskog osoblja u edukaciji i pomoći porodiljama kako bi naučile dojiti.

„Ogroman je to značaj da se u samom početku nauči majka kako da doji. A to je ogromna odgovornost upravo na zdravstvenom osoblju. I upravo ovih 14 standarda sa 74 razna kriterija treba dobro pogledati izbliza kako bi se vidio svaki potez, svaki čin, koje su obaveze i osoblja i majke, kako majka potvrđuje da su oni njoj prenijeli to znanje koje je potrebno, kako se to provjerava. O je sve jedna garancija da zaista kontinuiranim nastavkom rada ovaj projekat treba dati uspješne benefite prije svega novim pokoljenjima, jer život praktički i počinje iz porodilišta. Zato ovo treba biti jedna prekretnica za podizanje razine kvalitete zdravstvenih usluga, te da se o ovoj ustanovi počne govoriti pozitivno“, kaže Ilić.

Svaka akreditacija je dobrovoljan čin, ali ona ustanovu uvodi u društvo uspješnih, a to je upravo cilj Javne zdravstvene ustanove u Brčkom naglasili su iz njenog menadžmenta.

BOLNICA 1 BOLNICA 2 BOLNICA 3 BOLNICA 4 BOLNICA 5 BOLNICA 6

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.