RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

U Orašju otvoren konzulat Hrvatske

Foto: HRT / HTV

U Orašju je otvoren konzulat Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini. Konzularno područje obuhvaća sljedeće općine: Brčko distrikt, Brod, Derventa, Doboj, Doboj-Istok, Doboj-Jug, Domaljevac-Šamac, Donji Žabar, Gradačac, Modriča, Odžak, Orašje, Pelagićevo, Šamac i Vukosavlje.

Na otvorenju konzulata u Orašju bio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Konzulat će kao generalna konzulica u BiH voditi Jadranka Modrić. To je sedmi konzulat u susjednoj državi. Premijer se sastao s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto, a razgovarat će i s predsjednicima političkih stranaka okupljenih u Hrvatskome narodnom saboru.

Foto: Radio Brčko

Nakon sastanka Krišto i Plenković su dali izjave.

– Ovo je vijest o jednom vrlo važnom događaju u kojem svjedočimo dobrim odnosima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine i otvaranju jednog konzulata ovdje u Posavskoj županiji u Orašju. Naravno da se na ovakav način otvaranjem konzulata olakšava što jednostavnije i brže ostvarenje konzularnih usluga svima onima koji žive na prostoru Bosanske Posavine, za sve ono što pokriva ovaj konzulat u Orašju, rekla je Krišto.

– Međutim, želim reći da tu djelatnost ne gledam samo kroz doista izdavanje samo osobnih dokumenata, koji služe za ostvarivanje određenih prava svakog pojedinca u smislu dobivanja osobnih isprava. Želim dokazati da je ovo više od toga, da je to plod suradnje na raznim vidovima između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kako na kulturnom, tako i na gospodarskom planu i interesu, što bi trebalo biti u prvom planu i interes ljudi koji žive na prostoru Bosne i Hercegovine, kao i s druge strane granice u Hrvatskoj. Zbog toga sam izuzetno sretna i ponosna što smo danas zajedno ovdje, što svjedočimo otvaranju još jednog konzulata, što su Posavina i grad Orašje dobili nekakav diplomatski status s otvaranjem konzulata, nakon što se otvorio konzulat u Vitezu i Livnu, dodala je.

Izvor: hrt.hr

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.