RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Inflacija u eurozoni dodatno oslabila u junu

 Inflacija u eurozoni dodatno je oslabila u junu, izvijestila je u srijedu statistička agencija Eurostat sa sjedištem u Luxembourgu, javlja DW.

Cijene u eurozoni su prošlog mjeseca porasle za 5,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

U maju je ta brojka iznosila 6,1 posto, dok je u aprilu bila sedam posto.

To je najniža stopa inflacije u eurozoni od početka 2022. godine.

Disfunkcija lanca snabdijevanja nakon pandemije COVID-19, zajedno s ruskom agresijom na Ukrajinu i energetskom krizom koja je uslijedila, neki su od ključnih pokretača visoke inflacije u prošloj godini.

Iako stopa inflacije sveukupno opada, 5,5 posto u junu bilo je više od 5,4 posto koliko su predviđali analitičari.

Ovo sugerira da bi Evropska centralna banka (ECB) mogla dodatno povećati kamatne stope kako bi smanjila cijene. Banka cilja na inflaciju od dva posto srednjeročno.

ECB će sljedeće sedmice na sastanku odlučiti da li će podići kamatne stope.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.