RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčanska Skupština tokom popodnevnog dijela rada usvojila nekoliko važnih izmjena i dopuna zakona u Distriktu

Tokom popodnevnog dijela današnjeg zasjedanja zastupnici brčanske Skupštine prihvatili su i izmjene i dopune Zakona o budžetu za tekuću godinu, s ciljem ubrzanja realizacije njegovog kapitalnog segmenta.

Takođe, u drugom čitanju prihvaćene su i izmjene i dopune Zakona o privatno-javnom partnerstvu u Distriktu.

“To je veoma važan zakon, odnosno njegove izmjene kojim se takođe može ubrzati realizacija značajnih kapitalnih infrastrukturnih projekata. Tim prije, jer se omogućava da uz manju podršku budžeta, privatni partner sopstevnim ulaganjima pomogne zajednici da riješi značajna pitanja uz korektno postavljene ugovorne odnose“, istakao je predsjednik brčanske Skupštine Siniša Milić.

Zastupnici su kroz drugo čitanje usvojili i izmjene Zakona o državnoj službi u organima javne uprave Distrikta po kojima službenik ukoliko odlazi na mandatne pozicije u entiteske i državne organe, ima mogućnost koristiti neplaćeno odsustvo, kako bi se potom mogao vratiti na svoje prethodno radno mjesto.

Podržane su i izmjene i dopune Zakona o platama i drugim naknadama u Pravobranilaštvu, te izmjene i dopune Zakona o izmjenama budžeta Distrikta.

„Takođe je veoma značajno da smo usvojili kroz prvo čitanje izmjene i dopune Zakona o pravnim licima u Distriktu, koji bi zajedno sa odobrenim komplementarnim zakonima trebali da omoguće da se srednje škole u Distriktu konstituišu kao ustanove, odnosno posebna pravna lica i to je prvi korak da se škole zaista vrate prosvjetnim radnicima i učenicima“, naglasio je Milić, dodavši da je ovo jedan krupan reformski zahvat u izuzetno važnoj oblasti kakva je obrazovanje koja je u Brčkom pokrivena afirmativnim glasanjem, kako u Vladi tako i u Skupštini Distrikta.

Odobrene su i izmjene Finansijskog plana Javne zdravstvene ustanove Brčko i Odluka o minimalnoj plati u ovoj ustanovi, što omogućava praktičnu realizaciju dogovora štrajkača i predstavnika Vlade o uvećanju plata za osam procenata i to od prvog jula ove godine.

Inače, današnje zasjedanje bilo je posljednje prije avgustovskog kolektivnog godišnjeg odmora, tako da će se zastupnici na redovnom zasjedanju ponovo okupiti početkom septembra.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.