RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Frontex: Neregularne imigracije porasle za 10 posto u prvoj polovini 2023.godine

Neregularna imigracija u Evropsku uniju porasla je za desetinu u prvoj polovini 2023. u usporedbi s prošlom godinom, saopćila je granična agencija Evropske unije (Frontex).

Frontex je izvijestio o 132.370 pokušaja ulaska u EU izvan redovnih graničnih prijelaza od početka godine do kraja juna, što je 10 posto više nego u istom razdoblju 2022.

Navode da su prelazi preko središnjeg Sredozemlja porasli za više od trećine i činili su polovinu ukupnog broja kako su dolasci iz Tunisa u Italiju rasli. Promet na svim ostalim pravcima prema EU bio je smanjen u odnosu na prvu polovinu 2022, javlja Reuters.

Ranije ovog mjeseca, EU je potpisala sporazum s Tunisom o zaustavljanju neregularne migracije u blok.

EU se dugo zalagala za smanjenje neregularne imigracije s Bliskog istoka, Afrike i Azije uprkos kritikama aktivista za zaštitu ljudskih prava da podržava vladare s lošim demokratskim kredibilitetima kako bi to postigla.

Agencija EU-a za zaštitu ljudskih prava rekla je da će ispitati dogovor s Tunisom i već ispituje poštuje li Frontex obveze u vezi s ljudskim pravima, uključujući dužnost spašavanja života na moru.

Izvor: BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.