Na jubilarnom 50. međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive u Gradačcu, od 23. do 26. augusta bit će održan niz okruglih stolova, kolektivnih izložbi i prezentacija programa iz područja poljoprivrede i poduzetništva.
Kao i do sada poljoprivredni proizvođači imat će priliku da saznaju koja su to najnovija naučna dostignuća i kako ih primijeniti na našem području, saopćeno je iz Direkcije Sajma šljive.
Predavači s Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu će u sklopu sajma održati panele o temama: Primjena bioregulatora u intenzivnoj proizvodnji krošnjastih voćnih vrsta; Upotrebna vrijednost i proizvodne karakteristike poljoprivrednog zemljišta na području grada Gradačac; Savremeni pristupi u zaštiti nasada šljive od pojave i razvoja biljnih bolesti; te Kratki i alternativni kanali opskrbe hranom kao faktor razvoja poljoprivredno-prehrambenog sektora.
Dekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarejevu Muhamed Brka, izrazio je zadovoljstvo što je ova institucija od početka oslonac organizatorima gradačačkog sajma.
– Mi smo ove godine odlučili, u dogovoru sa organizatorom, da ponudimo četiri teme za koje smatramo da su jako interesantne u ovo vrijeme. Treba pričati o onome kako se mi odnosimo prema našem zemljištu. U kom kontekstu ide taj proces, da li se zaista odnosimo onako kako zakonska regulative to nalaže. I tu smatramo da će doprinos Melise Ljuša biti vrlo veliki, da bi pomogli zajednici i ljudima u vlasti da bi taj proces išao lakše – rekao je Brka.
Ističe da će jedna od tema biti kratki i alternativni kanali snabdijevanja hranom, priča koja nema dugu tradiciju u BiH a omogućava malim proizvođačima da dobiju dodatnu vrijednost za uloženo.
– I ti naši mali i srednji proizvođači moraju pronaći svoju nišu. Smatramo da jedno ovakvo predavanje sa pozitivnim primjerima sa zapada može doprinijeti tome da taj proizvođač dobije dodatnu vrijednost za svoj proizvod – naveo je.
I na ovogodišnjem gradačačkom sajmu biće prezentovani savremeni pristupi u zaštiti nasada šljive od pojave i razvoja biljnih bolest.
– O biljnim bolestima možemo pričati danima i znamo kakav negativan uticaj imaju na poljoprivrednu prizvodnju. FAO kaže da 16 procenata gubitaka u poljoprivrednoj biljnoj proizvodnji je uzrokovano razno-raznim bolestima, a ima istraživanja koja govore da do 40 procenata gubitaka u biljnoj prozvodnji može se povezati sa štetočinama – dodao je Brka.
Inovativna tema na stručno-naučnom savjetovanju je primjena bioregulatora u intenzivnoj proizvodnji krošnjastih voćnih vrsta.
– U biti se radi o jednoj temi koja dotiče biohormone, prirodni biljni hormoni i fitohormoni sličnih supstanci sinetički proizvedenih. Nešto što se unazad 20 godina redovno koristi na zapadu a kod nas baš i nije toliko zastupljeno. Jenda tema koja je inovativna, a može doprinijeti većoj proizvodnji i prinosima naših poljoprivrednih proizvođača – zaključio je dekan.
Predavači koji će održati i panele o najavljenim temama su: Melisa Ljuša, Alen Mujčinović, Osman Musić i Arnela Okić.
Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na
USLOVI KORIŠTENJA.