RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Demokratska fronta protiv uvođenja vjeronauke u srednjim školama

Nedavne aktivnosti vladajuće koalicije imale su za cilj da skrenu paţnju građana sa suštinskih pitanja: zapošljavanja, lošeg poloţaja mladih, lošeg stanje u gotovo svim segmentima kojima upravljaju, a posebno u zdravstvu, školstvu, privredi i poljoprivredi te javnim preduzećima, prije svih u JP “Putevi”, JP “Zdravstvena ustanova” i JP “Luka”.
Umjesto rješavanja nagomilanih problema, u javnost izlaze sa prijedlogom o uvođenju
vjeronauke u obrazovni sistem, i predstavljaju ga kao krucijalnu stvar umjesto da građanimakažu pravu istinu – da u obrazovnim institucijama trenutno nedostaju kadrovi za veliki broj znaĉajnih predmeta što će se odraziti na budućnost mladih ljudi koji odluĉe nastaviti školovanje na nekoj od visokoškolskih ustanova, dok oni koji to ne budu mogli, svoje obrazovanje će završiti sa skromnim ili gotovo nikakvnim znanjem.
Vjeronauka u obrazovnom sistemu će, kao prvo, neminovno umanjiti fond ĉasova predmeta koji su sigurno vaţniji za obrazovanje i budućnost naše djece, kao što su maternji i strani jezici, matematika, fizika, hemija, biologija, itd., a kao drugo, povećati troškove po jednoj školi minimalno za 120.000 KM na godišnjem nivou. Ukoliko se ovaj iznos pomnoži brojem škola na podruĉju Brĉko distrikta dolazi se do vrtoglave brojke od cca 2.000.000 KM na godišnjem nivou.
Ovo neće platiti niti jedan poslanik, od kojih neki primaju po dvije i više plata, radeći i u javnim preduzećima i kao poslanici, jer će se oboje finansirati sredstvima koja obezbjeđuju građani Brĉko distrikta BiH.
Oĉekivani efekat uvođenja vjeronauke će biti sljedeći: razdvajanje djece na vjerskoj osnovi, dalje podjele među mladim ljudima koje kao da neko ne ţeli uĉiti da se bogatstvo multikulturalnog društva upravo ogleda u međusobnim razliĉitostima.
Mi u Demokratskoj fronti smatramo da je vjeronauka privatna i liĉna stvar svakog pojedinca, ĉlana društva, i da ovo pitanje nikako ne treba mješati sa obrazovnim sistemom.

U svakom sluĉaju, vaţno je istaknuti da onome ko želi da se vjerski obrazuje, i da izuĉava
vjeronauku jedne konfesije, treba omogućiti da to pravo ostvaruje u okviru vjerske zajednice kojoj pripada.

OO DEMOKRATSKE FRONTE
BRĈKO DISTRIKT BiH

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.