RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Од данас ниже цијене у Црној Гори за око 150 производа

У Црној Гори ће од данас почети други круг акције “Стоп инфлацији” тако да ће цијене више од 150 производа бити снижене. Црногорски трговци одрећи ће се процента марже, договорено је да се ради са максимално пет процената марже, а негдје и мање, казао је министар економије Горан Ђуровић најављујући акцију.

Акција ће трајати до краја године.

“У овој акцији биће, што се тиче великих трговачких ланаца, снижено минимум 100 артикала из свих робних група. Што се тиче малих продавница, оне ће се кретати до 50 артикала, али имамо и ланце који су са 150 артикала изашли у новој акцији “Стоп инфлацији”, а наговијестили су да ће проширити базу производа на преко 200”, рекао је Ђуровић.

Сви производи који су на акцији ће бити обиљежени у продавницама.

Први круг акције “Стоп инфлацији” је трајао од краја марта до краја јуна.

Цијене хране у Црној Гори од јула 2019. године, према подацима Монстата, веће су за 44 одсто и настављају да расту. Трговци за то криве увознике и раст трошкова, иако према пореским пријавама њима значајно расте и приход и профит.

Министар финансија Александар Дамјановић казао је да је донијета одлука да ће бити смањене акцизе за гориво ако се настави тренд раста, што значи да ће цијене горива бити замрзнуте на овом нивоу.

Од почетка године гориво је у Црној Гори поскупјело 12 пута. Литар БМБ 98 кошта 1,73 еура, БМБ 95 1,69 еура, еуродизела 1,65 еура.

Дамјановић је најавио и да ће у случају да дође до поскупљења струје, влада дијелити ванредну помоћ угроженим категоријама становништва, као и да је влада спремна да поново предложи скупштини снижавање стопа ПДВ-а на основне прехрамбене артикле, али и да је за то потребно да парламент почне да функционише.

Електропривреда Црне Горе и поред најава да ће годину завршити са 100 милиона еура добити од нове године намјерава да повећа цијену струје и већ је упутила захтјев регулатору.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.