RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Брчанском здравству недостају специјалисти

Брчанско здравство се суочава са озбиљним проблемом-недостатком кадра. У Болници је он на неким одјељењима више, а на другим мање изражен, међутим уопште гледано због чињенице да годинама раније, до прошле године,није вођена адекватна политика упућивања љекара на специјализације, он је евидентан.
„Да би се оптимално организовао посао на свим одјељењима било би добро да имамо већи број запослених. Ми имамо такође још један проблем а он се огледа у неповољној старосној доби заполесних која је у ЈЗУ 50 година, а љекара специјалиста од 55 до 60 година старости, каже Душан Стокић, први замјеник директора ЈЗУ и директор Болнице.
„ Да би се одјељење одржало како треба на њему требате имати неколико генерација кадрова, од специјализаната, млађих специјалиста, средњу генерацију и старију генерацију да једни на друге преносе искуства. То би се и постигло само ако бисмо са кључних одјељења сваких 4 до 5 година имали по једног љекара на специјализацији, додаје доктор Стокић.
Шеф Одјељења за здравство и остале услуге грађана Анђа Николић наглашава да је расписан конкурс за три специјализације (интерна и породична медицина и орална хирургија ), али да ће до краја години бити расписан конкурс за још неколико.
Докторица Николић такође каже да ће се водити рачуна да се на специјализацију упућују љекари у оним областима у којима је дефицит најизраженији, а то су породична и ургентна медицина.
Већ рекосмо да претходних година што се тиче специјализација није вођена адекватна политика, са изузетком на прошлу годину када је 14 младих љекара упућено у клиничке центре у земљи и иностранству на специјализације.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.