RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Kakva će biti uloga FRONTEX-a u Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina bi trebalo do kraja godine da potpiše Sporazum o saradnji sa Agencijom za evropsku graničnu i obalnu stražu. Cilj sporazuma je da se uspostavi pravni okvir za operativne aktivnosti koje bi FRONTEX izvodio na teritoriji BiH. Povećava se i pritisak i evropskih zemalja kako bi sporazum što prije bio potpisan. Krajnji cilj je bolja kontrola ilegalnih migracija.

Konstituisan je pregovarački tim Bosne i Hercegovine. S predstavnicima FRONTEX-a razgovaraće se o detaljima sporazuma koji je ipak „tipski“. Jedan od zahtjeva bh. strane je da FRONTEX ne može djelovati ukoliko Bosna i Hercegovina to ne zatraži. Ovo je saopštio ministar bezbjednosti BiH.

NENAD NEŠIĆ, ministar sigurnosti BiH

„Radi postizanja unutrašnjeg političkog kompromisa u BiH nama je važno da pored Granične policije uz pripadnike FRONTEX-a budu i pripadnici entitetskih i kantonalnih MUP-ova.“

FRONTEX neće raditi ustupke. Postoje standardi. Pitanje je da li se tim standardima mogu prilagoditi svi nivoi vlasti.

RADOVAN VIŠKOVIĆ, premijer RS

„Mi smo i u nekom prethodnom periodu davali pripadnike MUP-a kao ispomoć kada se dešavala ta migrantska kriza prije godinu ili dvije. Zaista ne vidim neki problem.“

Benifiti koje donosi sporazum su neupitni. Ipak, važno je poboljšati i materijalno- tehničke uslove unutar Bosne i Hercegovine.

ELMEDIN KONAKOVIĆ, ministar vanjskih poslova BiH

„Usvajanje najvećeg budžeta u istroji Bosne i Hercegovine povećao je plate ljudima koji rade na granicama i omogućio je bolje uslove rada, omogućio je da zaposlimo još nekoliko stotina graničara i to su konkretni primjeri koje ova vlast radi. Ponavljam, ne može sama Bosna i Hercegovina odoliti ovom izazovu. Treba nam pomoć Evropske unije.“

Nekoliko zemalja Evropske unije pojačalo je pritisak na Bosnu i Hercegovinu da bi sporazum što prije bio potpisan. Obećava se visok stepen bezbjednosti. Bolja kontrola granice. Suzbijanje migrantskih talasa.

ŽELJANA ZOVKO, zastupnica EPP-a u Evropskom parlamentu

„Što prije potpisati sporazum sa FRONTEXom. FRONTEX dovesti u Bosnu i Hercegovinu. Sačuvati svoje granice i apsolutno revidirati sve sporazume gdje imamo situacije da organizirani krijumčari ljudima upućuju ljude prema Evropskoj uniji. To u biti stavlja Bosnu u Hercegovinu na crnu listu.“

Granična policija Bosne i Hercegovine u 2022. godini spriječila je ulazak u zemlju oko 6.000 ilegalnih migranata. To su uglavnom državljani Avganistana, Burundija, Pakistana. Nema preciznih podataka kolko ih je uspjelo nelegalno preći granicu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.