RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoDobre vijesti

Опрез приликом рада на отвореном у периоду од 11 до 17 часова

 

У Босни и Херцеговини је због температуре   и до  40 степени Целзијуса проглашен наранџасти метеоаларм у периоду од шестог до осмог јула. Према препореуци метеоролога посебно је потребно обратити пажњу и избјегавати боравак на отвореном у периоду од 11 до 17 часова. Због опасности боравка на високим температурама данас је Анђа Николић,  шеф Одјељења за здрвство у Влади дистрикта  упутила апел послодавцима да у мјери у којој је то могуће заштите раднике који раде на грађевини или другим пословима који захтијевају боравак на сунцу.

„ Још увијек нису температуре када се проглашава елементарна непогода да би смо могли издати  било какве налоге о обустави рада.За сада је то све на препорукама и надам се да ће то послодавци да испоштју и организују процес рада  у периоду од 11 до 17 часова тако да  заштите раднике јер је то свима у интересу“, нагласила је Анђа Николић.

Послодавцима чији запослени раде тешке послове на отвореном на овим високим температурама препоручује се обустава рада у најтоплијем дијечлу дана, а ако то нису у могућности, онда је потребно да обезбеде низ мера које ће олакшати рад на врућини каже Ненад Вуковић, секретар Привредне коморе дистрикта Брчко..

„Упутили смо одређене препоруке као сугестије послодавцима и надам се да  послодавци имају разумијевања и да ће се у оквиру тога и знати поставити. Постоје и одређени послови који не могу чекати због динамике и преузетих обавеза „каже Вуковић.Он је подсетио  да запосленима треба да буде обезбеђена вода, као и заклон у хладовини.

Како смо сазнали у Хитној служби Јавне здравстевне установе у Брчком није  било пацијената који су се  услед рада на високим температурама морали обратити љекару.

И на крају да вас подсјетимо да као последица боравка на високим температурама без заштите може се јавити топлотни осип, несвјестица, топлотни грчеви, топлотна исцрпљеност  праћена главобољом, слабости мучнином, помућеним видом,повишеном температуром, а понекад и грчењем мишића и на крају може доћи  преузимање radaдо топлотног удара.Gradjevina

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.