RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Crnogorski državljanin optužen da je u Brčkom nelegalno prodavao 800 boksova cigareta mjesečno

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv crnogorskog državljanina zbog osnovane sumnje da se u zadnjih godinu dana u Brčkom nedozvoljeno bavio prodajom različitih vrsta cigareta, koje je dovozio iz Crne Gore.

Optuženi Đ.M. (54) iz Nikšića tereti se da je od polovine 2014 godine pa do 02. juna ove godine, neposjedujući ovlaštenje za bavljenje trgovinom, svakog mjeseca najmanje po četiri puta u kombi vozilu prevozio cigarete robnih marki Ronhill, Eva slims i Slims Trokadero u količini od po 200 boksova. Prema rezulatima istrage Đ.M. je cigarete, koje je kupovao na teritoriji Republike Crne Gore od njemu poznatih lica, sakrivao u takozvane štekove u tapacirungu vozila, te iste prodavao u Brčko distriktu BiH po cijenama znatno većim od nabavnih. Nedozvoljena trgovina ovim duhanskim proizvodima zaustavljena je 02. juna kada je Đ.M. pokušao izvršiti isporuku cigareta Ronhill Lights poznatom kupcu u mjestu Sandići. Tom prilikom je pretresom kombi vozila marke Fiat Scudu, kojim je upravljao, pronađeno i privremeno oduzeto 200 boksova ove vrste cigareta procijenjene vrijednosti oko 2.500,00 Eura.

Po okončanju jednomjesečne istrageĐ.M. je optužen za krivično djelo nedozvoljene trgovine (iz člana 261 stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), za koje se može izreći kazna zatvora u trajanju o tri mjeseca do tri godine. Optužnicu sa dokazima o krivičnom djelu i počiniocu Tužilaštvo je dostavilo na daljnji krivični postupak nadležnom sudu, koji je u fazi prethodnog saslušanja istu u cjelosti potvrdio. Optužnicom je predloženo da se pronađene i privremeno oduzete količine duhanskih proizvoda od optuženog trajno oduzmu.

Otkrivanje ovog krivičnog djela i njegovo procesuiranje od strane Tužilaštva Brčko distrikta BiH omogućeno je zahvaljujući operativnoj saradnji ove institucije s Policijom Distrikta, Graničnom policijom BiH i policijskim strukturama Republike Crne Gore.

Izvor:Tužilaštvo Brčko distrikta BiH

 

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.