RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Mirovina do kraja godine za 26 osoba državnih službenika Brčko distrikta

Veći broj državnih službenika u Brčko distriktu ove godine će po sili zakona, a po bilo kojem od dva ispunjena uvjeta , radnom stažu ili starosnoj dobi, ići u mirovinu.

Prema evidenciji Odjela za stručne i administrativne poslove u Vladi distrikta Brčko u mirovinu će do kraja ove godine ići 11 osoba , obzirom na njihovu dob , to su osobe koje su radile u Inspektoratu, u Odjelu za prostorno planiranje, Direkciji za financije , Odjelu za gospodarski razvitak Odjelu za obrazovanje, u Odjelu za javni registar i Odjelu za komunalne poslove, kaže predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta Tomislav Stjepanović.

Stjepanović kaže da su to osobe koje će ove godine napuniti 65 godina života , a osim toga 15 osoba će samo po ispunjenom radnom stažu od 40 godina ići u mirovinu, što kazuje da će ukupno 26 osoba do kraja godine biti umirovljeno.

On je kazao da mimo navedenog , postoji veliki broj upražnjenih pozicija u organima uprave , tu se radi o 159 pozicija , čije su plaće i naknade predviđene u proračunu za ovu godinu, dok ima još 35 pozicija predviđenih za rad na određeno vrijeme. Ukupno to je 194 pozicije koje bi se trebale popuniti.

Gradobnačelnik Brčko distrikta dr. Anto Domić je izdao i nalog kojim je dao rok organima uprave da žurno izvrše pripreme i same korekcije organizacijskih planova temeljem Odluke o kategorizaciji radnih mjesta i gradonačelnik je odredio da do 16.07 .2015 godine , svi odjeli i Institucije izvrše korekcije i da se što žurnije započne s raspisivanjem javnih natječaja.

Stjepanović se nada da će Odjeli uspjeti da pripreme sve što je potrebno kako bi se što hitnije raspisali natječaju. To je značajan broj pozicija koji bi se trebali uposliti u organim ajavne uprave , kaže on, i dodaje da ovo nije upošljavanje reda upošljavanja , nego upravo iz razloga potrebe za tim kadrovima, jer smo svjesni da pojedini odjeli s postojećim brojem ljudi teško funkcioniraju, posebice Odjeli koji nose kapitalne investicije , kao što je Odjel za javne poslove , komunalne poslove, Ured za upravljane javnom imovinom, i drugi, kojima je nužno uposliti što hitnije nove kadrove koji će imati kapaciteta da sprovedu te projekte .

Već dulji vremenski period ukazuje potreba popunjavanja pozicija u obrazovanjuistakao je Stjepanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.