RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Region

Близу 87.000 пензионера у Србији остварило право на умањење рачуна за струју

Министарка рударства и енергетике Србије Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је да је, у првој недјељи након измјене и допуне Уредбе о енергетски угроженом купцу, близу 87.000 пензионера остварило право на умањење рачуна за 1.000 динара за електричну енергију, које ће важити током гријне сезоне.

“Близу 87.000 пензионера који примају пензије ниже од 21.766,26 динара добило је по службеној дужности умањење на рачунима за електричну енергију за 1.000 динара од октобра до марта сљедеће године и то већ у првој недјељи примјене измјењене Уредбе о енергетски угроженом купцу. Једини услов јесте да се бројило води на њихово име. Очекујем да ће њихов број расти у наредним данима”, рекла је министарка.

Додала је да је прије ступања на снагу измијењене Уредбе 72.000 грађана остварило статус енергетски угроженог купца и тиме право на умањење рачуна до 50 тј. 60 одсто за електричну енергију, гас или гријање.

“За само недјељу дана практично смо дуплирали тај број. И није крај. Домаћинства и пензионери и даље могу да се пријаве како би остварила право на значајну олакшицу”, истакла је Ђедовић Хандановић.

Министарка је подсјетила да и ове гријне сезоне рационалном потрошњом енергије грађани могу остварити значајне попусте на рачунима за електричну енергију.

“Држава је прошле године омогућила попусте за рационалну потрошњу енергије до 30 одсто, док ће у овој гријној сезони моћи чак да преполове своје рачуне. Ако смање потрошњу електричне енергије за више од пет одсто, у односу на прошлу годину или годину прије ње, добиће попусте на рачунима за електричну енергију од 20 до 40 одсто”, казала је она.

Такође, како је додала, грађани могу да остваре попуст од пет одсто уколико више троше електричну енергије у нижој тарифи, када је она и јефтинија.

“Када свему томе додате попуст на измирење рачуна на вријеме, можете преполовити свој рачун за струју”, рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је поново негирала да држава жели да приватизује Електропривреду Србије (ЕПС) и нагласила да жели да га модернизује.

“Неопходан је добар план реструктурирања и трансформације, и да се он спроведе, али то, понављам, не значи приватизацију, то значи боље управљање. Акумулације и депоније су пуне, а ремонти завршени, доста капиталних пројеката се приводи крају. Оно гдје ЕПС мора бити ефикаснији је производња угља али то зависи од доста фактора”, поручила је Ђедовић Хандановић.

Министарка је изјавила да се у сриједу или четвртак очекује финализован извештај Републичке рударске инспекције о трагедији у руднику Лубница код Зајечара и да је Јавно предузеће за подземну експолоатацију угља “Ресавица” донијело одлуку о хитној ванредној контроли мјера и процедура заштите и безбједности у свим рудницима.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.