RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

U tijeku potpisivanje ugovora drugog ciklusa grantova nevladinom sektoru

Odjel za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta u 2015 godini , na kodu grantova nevladinom sektoru raspolaže s 2.261.000 KM. Odmah po usvajanju proračuna započeli smo s procedurama koji se tiču formiranja povjerenstava koja razmatraju izvješća o utrošenim sredstvima iz predhodnog razdoblja, i formiranja povjerenstava koji rade analizu i daje preporuku za isplate sredstava kaže Tomislav Stjepanović predstojnik Odjela za stručne i administrativne poslove u Vladi distrikta Brčko.

Stjepanović navodi da su do sada imali tri ciklusa isplate grantova po Mjesnim zajednicama i nevladinim organizacijama, i da je ukupno do sada isplaćeno 420.000 KM , dok je u fazi ugovaranja i potpisivanja ugovora i isplate 872.000 KM. Z a buduće razdoblje ostaje nešto manje od milijun maraka za isplatiti, a za koje se čeka sprovođenje procedure koja je dosta složena , te se očekuje da se sredstva isplaćena u 2014 godini opravdaju i potkrijepe neophodnim računima .Do sada je isplaćeno blizu 60 posto planiranih sredstava za ovu godinu.

Stjepanović upozorava korisnike proračunskih sredstava da su njihove obveze da sredstva troše u skladu s zakonskim propisima , u skladu s zakonom o javnim nabavama, tamo gdje su ona potrebita za izgradnju , i da za sve dodatne konzultacije im stoje na raspolaganju  skladu s zakonom , a svi oni koji ne budu tako postupali , mogu očekivati sankcije.

Stjepanović navodi da su s obzirom na veliki broj NVO i MZ , i na ogromn e iznose koji se dodjeljuju iz Proračuna, primjećene određene nepravilnosti koje još uvjek analizira povjerenstvo i na nekakav način još se daje mogućnost i prilika da pokušaju dokazati da su ta sredstva utrošena na zakoniti način, i u smislu toga naša povjerenstva, kaže on, obilaze teren , vrše analize i procjene u kojima koristimo vladine stručne kapacitete za eventualno potrebne stručne analize u kojima naši inžinjeri mogu donijeti sud , jesu li sredstva utrošena namjenski i na adekvatan način .

Bilo bi najsretnije riješenje , kaže Stjepanović , da u budućnosti vlada Brčko distrikta Odluku o kriterijima za dodjelu grantova donosi jednako kroz sve odjele i institucije, jer smo svjedoci da se grantovi dodjeljuju i od strane drugih odjela , a sve u cilju da trošak bude vidjljiv i transparentan , i da građani znaju u što su utrošena sredstva , a jednako tako da bi sve one formirane udruge samo s ciljem povlačenja sredstava iz Proračuna Brčko distrikta prepoznali ,i na jedan način mogli stigmatizirali.

U slučaju zlouporabe sredstava postoje propisane sankcije,a vrsta sankcije koja se primjenjuje zavisi od od iznosa , o načinu zlouporabe , je li to bila slučajna neka tehnička greška, ili svjesna namjera da se na neki način prevari sustav,ili pak je li bila dobra ili zla namjera, o tome odlučuje nadležni Sud, pojasnio je još Stjepanović.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.