RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Uručena priznanja najboljim pčelarima u BiH i zemljama regiona

Svečanost povodom sedme ocjene organoleptičkog kvaliteta meda, te uručenje priznanja najuspješniјima u organizaciji Udruženja pčelara Distrikta, upriličenа je juče pred više od 200 pčelara iz BiH i zemalja regiona u gradskom Domu kulture.

„Prije dvadesetak dana stručni žiri, koga je činilo šesnaest iskusnih pčelara iz BiH i svih zemalja regiona, donijelo je odluku o organoleptičkom kvalitetu različitih medova, ocjenjujući rekordnih 352 uzorka najrazličitijih vrsta meda koji su pristigli ne samo iz BiH i svih zemalja regiona, već i iz Austrije, Njemačke, Holandije po čak i iz Švedske“, rekao je u ime organizatora, Udruženja pčelara Brčko Distrikta predsjednik Zdravko Reljić dodavši da je kvalitet meda bio izuzetno dobar, te da posao žirija nije bio nimalo lagan.

Pehar i niz priznanja u kategoriji stranih medova dodijeljen je Raheli Grgić koja dolazi s područja Lonjskog Polja u Hrvatskoj.

“Svake godine šaljemo uzorke na procjenu kvaliteta u Brčko, s obzirom da imamo različitu paletu proizvoda od meda. Veoma mi je drago što je najveće priznanje dobio med od amorfe koji je specifičan upravo za područje s kojeg mi dolazimo“, naglasila je Rahela Grgić.

Priznanje za kvalitet svog cvjetnog i posebno suncokretovog meda dobila je Slavica Dangubić, pčelarka iz Srbije, odnosno Vojvodine.

„Hvala organizatorima na ovako kvalitetnoj manifestaciji i s ponosom ću pokazivati pehar koji sam dobila za svoj med od suncokreta, koji je inače najviše zastupljen u Banatu odakle dolazim“, kazala je Slavica Dangubić.

Nedeljko Mićić, pčelar iz Vršana kod Bijeljine osvojio je pehar za propolis kapi, ističući da je tome doprinio i izuzetan kvalitet ovogodišnjeg meda.

„Što se tiče ove sezone, meda nije bilo baš previše ali je zato izuzetnog kvaliteta, pa i preparati koje pravimo su na jednom izuzetnom kvalitativnom nivou“, naglasio je Mićić. Dobitnik pehara i zlatne medalje za najbolji kvalitet lipovog meda je brčanski pčelar Đorđe Zarić.

„Ovo priznanje mi mnogo znači jer pokazuje da i mi u Brčkom imamo izuzetno kvalitetne medove, te da naše udruženje jako dobro radi“, akcentirao je Zarić.

Počasni predsjednik Udruženja pčelara Brčko Distrikta, Veljko Živanović nije krio zadovoljstvo velikim odzivom pčelara iz regiona i na samu dodjelu priznanja.

“Najdraže mi je što su današnjoj svečanosti prisustvovali i pčelari s kojima sarađujemo već više od 20 godina iz svih dijelova BiH i zemalja regiona, potvrđujući da jako cijene naš rad i ovu manifestaciju“, istakao je Živanović. Uz dodjelu priznanja stručno predavanje na temu „Uticaj vremenskih prilika na prinose meda i gubitke u pčelinjacima” održao je Rasim Forić, pčelar i ekspert iz Bužima.

„Poenta cijelog predavanja je u potrebi da u prvi plan stavimo zdravlje pčele i obratimo pažnju na njeno ponašanje, koje je uzrokovano ovim naglim i svakako neuobičajenim klimatskim promjenama“, istakao je Forić.

Apsolutnu podršku radu pčelara Distrikta daje i brčanska Vlada i to će i dalje činiti rekao je u pozdravnom obraćanju šef Kabineta gradonačelnika dr. Zijada Nišića, gospodin Nedim Hamzabegović uz jasnu preporuku ovdašnjim udruženjima pčelara da je neophodno njihovo još jedinstvenije djelovanje.

„Nekoliko udruženja pčelara koja djeluju u Distriktu trebaju ići ka udruživanju u smislu da imaju jedno integrisano udruženje, a da se kroz sekcije, unutar jednog udruženja dogovaraju o nekim posebnim zadacima i aktivnostima. Na taj način će i pomoć brčanske Vlade biti snažnija, ozbiljnija i usmjerenija prema aktivnostima udruženja“, naglasio je Hamzabegović. Svečanost je inače okončana tradicionalnim druženjem pčelara uz međusobnu razmjenu iskustava.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.