RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Povodom 14. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv dijabetesa, brčansko Udruženje dijabetičara danas je na Trgu mladih organizovalo niz aktivnosti koje imaju za cilj podizanje svijesti o značaju fizičke aktivnosti u prevenciji hroničnih nezaraznih bolesti.

„Nažalost preko 50 posto osoba i ne zna da ima dijabetes, a prema informacijama koje posjedujemo oko 12 hiljada građana boluje od ove bolesti. Stoga aktivnostima poput besplatnog mjerenja nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska kao i testiranjem za određivanje rizika za nastanak dijabetesa tipa 2 uz stručne savjete želimo podstaknuti građane da redovnije vrše preglede kako bi zaštitili svoje zdravlje“, rekao je Đorđe Vuković predsjednik udruženja.

Prema njegovim riječima dosadašnjim aktivnostima uspjela se podići svijest u javnosti, a dokaz su tome brojni građani koje su sve odlučniji u borbi protiv dijebetesa koji svojim dolaskom na aktivnosti podržavaju rad udruženja i vrše redovne kontrole.

„Nažalost brojka oboljelih raste, tek kad se uspostave adekvatni registri imat ćemo tačne podatke jer se pravila mijenjaju i danas imamo djecu koja imaju dijabetes tipa 2. Gojazne osobe su najizloženije dijabetesu, kao i osobe koje unose puno ugljikohidrata i fizički neaktivne. Također, osobe koje su aktivni pušači i koje u svoj organizam unose jako malo voća i povrća. Ono što je svima alarmantno jeste ako u određenom trenutku počnu konzumirati veliku količinu tečnosti, često su žedni i imaju pojačan osjećaj gladi kao i gubitak kilograma u kratkom periodu, a nisu imali uveden režim ishrane“, dodao je Vuković.

 

Sajra Ramić od svoje 14. godine boluje od dijabetesa i rekla je da je uredan i organizovan život neophodan kako bi držali pod kontrolom ovu bolest i da dijabetes nije prepreka u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Također, ona kaže da su fizičke aktivnosti najbitnije i da je baš zbog šetnje i redovnog treninga smanjila nivo šećera u krvi, stoga savjetuje i ostalima da budu fizički aktivni, kao i da obraćaju pažnju na ishranu.

Nakon niza aktivnosti na Trgu mladih, registracije učesnika, a potom tradicionalne polučasovne šetnje, u Omladinskom centru Brčko održana je i Centralna manifestacija, odnosno panel diskusija poslije koje je omogućeno besplatno mjerenje vitamina i minerala u organizmu, nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.