RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Haniyeh: Hamas i Izrael blizu su sporazuma o primirju

Čelnik Hamasa izjavio je Reutersu u utorak da je ta palestinska grupa blizu sporazuma o primirju s Izraelom, čak i dok se smrtonosni napad na Gazu nastavlja i rakete ispaljuju na Izrael.

Zvaničnici Hamasa “blizu su postizanja sporazuma o primirju” s Izraelom i grupa je dostavila svoj odgovor katarskim posrednicima, navodi Ismail Haniyeh u izjavi koju je Reutersu poslao njegov pomoćnik.

U saopćenju nije bilo više detalja, ali je zvaničnik Hamasa rekao za TV mrežu Al Jazeera da su pregovori bili usredotočeni na to koliko će primirje trajati, aranžmane za isporuku pomoći u Gazu i razmjenu izraelskih talaca koje Hamas drži za palestinske zatvorenike u Izraelu.

Obje strane bi oslobodile žene i djecu, a detalje će objaviti Katar, koji posreduje u pregovorima, saopćio je zvaničnik Issat el Reshiq.

Hamas je uzeo oko 240 talaca tokom svog upada u Izrael 7. oktobra u kome je ubijeno 1.200 osoba.

Mirjana Špoljarić, predsjednica Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK), sastala se u ponedjeljak u Kataru s Hanijehom kako bi “unaprijedili humanitarna pitanja” u vezi sa sukobom, navodi se u saopćenju MKCK sa sjedištem u Ženevi. Također se odvojeno sastala s predstavnicima vlasti Katara.

MKCK je saopćio da nije dio pregovora usmjerenih na oslobađanje talaca, ali je kao neutralni posrednik spreman “omogućiti svako buduće oslobađanje o kome se strane usaglase”.

Priče o skorom dogovoru o razmjeni talaca traju danima. Reuters je prošle sedmice javio da katarski posrednici traže dogovor da Hamas i Izrael razmijene 50 talaca u zamjenu za trodnevni prekid vatre koji bi povećao isporuku hitne pomoći civilima u Gazi, pozivajući se na zvaničnika informiranog o razgovorima.

Izraelski ambasador u Sjedinjenim Državama Michael Herzog kazao je u nedjelju u emisiji TV mreže ABC “Ove sedmice” kako se nada dogovoru “u narednim danima”, dok je katarski premijer Sheikh Mohammed Bin Abdulrahman al-Thani izjavio da su preostale nedoumice “veoma male”.

Predsjednik Joe Biden i drugi američki zvaničnici saopćili su u ponedjeljak da je dogovor blizu, iako se i ranije činilo da su strane nadomak sporazuma.

– Osejtljivi pregovori poput ovog mogu se raspasti u poslednjem trenutku – izjavio je zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jon Finer za program TV mreže NBC “Meet the Press” u nedjelju.

– Ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori – kazao je.

Hamasov napad 7. oktobra, najteži u 75-godišnjoj istoriji Izraela, potaknuo je Izrael da izvrši invaziju na palestinsku teritoriju kako bi iskorijenio Hamas.

Otada je vlada u Gazi pod vodstvom Hamasa saopćila je da je najmanje 13.300 Palestinaca ubijeno, među kojima najmanje 5.600 djece i 3.550 žena, u nemilosrdnom izraelskom bombardiranju.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.