RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Potraga za petogodišnjom djevojčicom i njenim punoljetnim bratom u Rašljanima još traje

Pripadnici Policije Brčko distrikta, Civilne zaštite, Crvenog križa i mnogi mještani još uvjek intenzovno tragaju za dvadesetdvogodišnjakom i njegovom petogodišnjom sestrom iz Rašljana, koji su prije tri dana iz sela otišli u šumu u pravcu Srebrenika i još se ne vraćaju.

U potragu je uključen i službeni policijski pas tragač. Problem pričinjava podatak da je muškarac koji je sestru odveo u šumu nedovoljno socijalizirana osoba i krije se od ljudi, a dobro se snalazi u kretanju po šumi, kazao nam je glasnogovornik Policije, Halid Emkić.

Naime, osoba sa inicijalima E.A. je u petak 17. srpnja roditeljima rekao da ide na obližnju rijeku da se osvježi i s njim je pošla petogodišnja sestra. Nakon što se nisu vratili, roditelji su prijavili njihov nestanak i pokrenuli potragu. Policija je formirala obruč oko područja za koje se smatra da se kreću pomenute osobe. Nadaju se da će tijekom dana pronaći odbjegle osobe i zbrinuti ih.

U javnosti kruže različite, pa čak i koontradiktorne, priče o ovom slučaju. Neki nagađaju kako je punoljetni muškarac, koji ima evidentirane poremećaje u razvoju, već ranije bježao po nekoliko dana u šumu i vraćao se, te kako dobro poznaje šume u tom području. Smatra se da se boji drugih osoba i da se skriva od njih, te da štiti svoju sestru i da nije nasilan. Mještani komentiraju da ne bi trebalo biti problema za hranu i piće s obzirom da po tim šumama oko Rašljana ima nekoliko izvora pitke vode i raznog šumskog voća. Neki čak govore kako su na jednom mjestu pronašli ogriske od jabuka te samatraju da su brat i sestra tu najvjerojatnije prenoćili. Ovo su sve neslužbene pretpostavke, a točne informacije će biti poznate tek po okončanju potrage.

Kako javljaju neki mediji, dogradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić jutros na kolegiju Vlade zatražio je helikoptersku pomoć Oružanih snaga BiH kako bi pomogli u potrazi za nestalom petogodišnjom djevojčicom i njezinim bratom (22).

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.